Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 2

Beschaving

dagcolumn
3.8 met 9 stemmen 217
Zo, deze column heeft me heel wat zweetdruppels gekost, en hij is nog in een ontwikkelingsfase, zoals het leven dat nooit af is, maar ik hoop dat u-de-lezer wat geduld en inspanning kunt opbrengen om de ideeën een goede kans te geven.

Als je een hond onder je hoede neemt, dan moet je dat al heel vroeg in zijn leventje doen. Tenminste als je iets te zeggen wilt hebben over hoe hij worden zal. De opvoeding en training heb je dan zelf in de hand.
De karakterfouten die eventueel later (meestal…

Hamelen en marshmallows

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 142
Wie nieuwe kleren wil schakelt zijn device in en bestelt de nieuwe kleren. Morgen in huis. Kinderen consumeren hele televisieseries binnen een week. Via Netflix binnen handbereik. Nieuwe gadgets komen vanzelf je leven binnen via de talloze schermpjes. De marshmallows in deze maatschappij zijn kortom niet aan te slepen.
Onlangs kreeg ik van een vriend, via dropbox, de liedjes van Hamelen (Eigenlijk: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?) de serie uit de jaren 70 met Rob de Nijs,…

De NS en David Bowie

dagcolumn
3.6 met 5 stemmen 130
Op de sterfdag van David Bowie reed ik met de trein na elf uur ‘s avonds het donkere druiperige Groningen binnen. Mijn medepassagiers zaten net als ik te dommelen en te gapen en de meesten waren zelfs zo moe, dat de mobiele telefoons waren opgeborgen of met zwart scherm in de hand lagen.
De conducteur legde door de intercom uit, dat we Groningen binnenreden, wat voor de ervaren reizigers een prettige mededeling was, maar ook niet meer dan dat, want dat wisten we al. Maar toen klonk ineens…

Je suis moniste

dagcolumn
3.2 met 6 stemmen 182
Rients Ritskes, de oprichter van Zen.nl, legt in een kort filmpje uit wat een monist is: 'Een monist is iemand die gelooft dat alles één is. Mono. Dat alles samenhangt.' Er is blijkbaar een woord voor alle synchroniciteit die ik in mijn leven ervaar. Hoe vaak sloeg ik niet mijn roman open en las ik iets waarover iemand mij net belde? Of die keer dat ik met iemand afsprak snel met hem naar Amsterdam te gaan en daarna buiten een jonge vrouw trof met een Amsterdamse muts op haar hoofd?
Dat ik in…
René Turk12 januari 2016Lees meer…

Keuls Carnaval

dagcolumn
3.0 met 10 stemmen 319
Ruim 500 aangiftes zijn er binnen over Keulse Oudejaarsnacht. In bijna de helft hiervan gaat het om seksuele delicten. Eén jongeman van Marokkaanse komaf is aangehouden.
Er moet veel meer bekend zijn over wat precies heeft plaatsgevonden in die Oudejaarsnacht in Keulen en in diverse andere steden. Veel meer dan het onthutsend hoge aantal aangiftes weten we niet. En dat de politie niet of nauwelijks heeft ingegrepen en vooral zweeg.
Laten we ons oordeel dus nog maar even opschorten.
Wel is het…