Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 43

Binnen en Buiten

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 116
Elke keer als ik naar buiten ga en tussen de bomen doorloop die ons huis omgeven, realiseer ik me dat buiten compleet anders is dan binnen. Het is onmiddellijk waarneembaar dat de manier waarop de lichaamssystemen functioneren, deze hele staat van zijn, verandert door zo'n ogenschijnlijk kleine verschuiving van plaats.
De sfeer in huis (de samenstelling van de atmosfeer, de geuren, de beslotenheid, de voorwerpen en hun rangschikking, hun opstelling, hun onderlinge samenhang, de erin besloten…

Drie waarheden

dagcolumn
4.8 met 9 stemmen 151
Mensen kennen, schrijft Hariri in zijn boek Homo Deus, drie waarheden en ik ben het met hem eens. Er is een objectieve waarheid, een subjectieve waarheid en een intersubjectieve waarheid.
De Russen hadden vroeger een krant die De Waarheid heette en daarin stond dus de waarheid. Het was het officiële en enige nieuws dat de Rus en Oekraïner te lezen kregen en volgens die waarheid waren de Russen en Oekraïners gelukkig, hard aan het werk en produceerden ze heel veel producten. Dat de mensen…

Nachtwacht

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 140
Gamil zit met zijn eerste Nederlandse vulling bij me achterop. Op weg naar zijn huis benoem ik alles: 'Struik, linksaf, lantaarnpaal, sloot, man met twee honden, rotonde, parkeerplaats, rechtdoor'. Gedreven zegt hij krachtig alle woorden na.
Thuis toont hij me een flinke stapel lege pizzadozen. We lachen. Vandaar dat hij zo graag een oven wilde. Ik blader wat in zijn boek over de Delftse methode. Eindelijk school, een gezond dagritme.
Ik vraag of hij inmiddels wat contacten heeft…
René Turk25 oktober 2016Lees meer…