Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2017, week 2

Sterrenstof

dagcolumn
3.0 met 6 stemmen 137
Wat zijn dat eigenlijk, sterren?
Die blinkende lichtpukkeltjes op de zwarte huid van de kosmische blaas waar we met z'n allen in wonen?
Die zwevende, wervelende, ruimteknopen waar de onzichtbare materie zichzelf ontmoet en zich verdicht tot kleurrijke bolletjes, nevels, constellaties?
Die het schier oneindige tijd-ruimte-continuüm bevolken met stulpjes, buurtschappen, clusters, steden, parelsnoeren, staketsels en continenten van zichtbaarheid en visueel houvast?…

Nieuw nieuws is geen nieuws

dagcolumn
4.2 met 8 stemmen 217
Een paar jaar geleden waren mensen verheugd, omdat internet iedereen de gelegenheid bood nieuws te brengen. Nieuws werd gedemocratiseerd. De journalisten konden erbij staan en er naar kijken, maar als er iets gebeurde zou er vaak iemand eerder bij zijn en het eerder op internet zetten, dan welke krant of zelfs radio of televisiezender kon brengen.
Nu we in de tijd zitten, blijkt dat dit fenomeen wordt misbruikt door allerlei mensen die het niet om de waarheid gaat. In de Balkan zijn er jongeren…

Vang me

dagcolumn
3.1 met 7 stemmen 311
Vaag hoor ik buiten de kerkklok, maar ik let er niet op. Een telefoon rinkelt, maar ik hoor het niet. Ik staar naar mijn lege wijnglas en loop naar het raam. Met een ruk gooi ik het open en snuif de warme zomerlucht op. Een aroma van seringen. Mijn favoriete bloemen. Het roept herinneringen op. Aan jou.
Ik loop naar de keuken en schenk mijn glas nog eens vol. Stof dwarrelt mijn neusgaten in, maar het boeit mij niet. De fles zet ik op het aanrecht, naast de sleutels. Sleutels die ik morgen moet…

Helderziend Medium (zoektocht naar verlichting 4)

dagcolumn
2.9 met 10 stemmen 345
Mijn volgende stap op weg naar verlichting brengt mij bij een helderziend medium. Ik heb lang moeten nadenken of ik deze weg zou gaan bewandelen maar, zoals mijn buurman zei toen hij vorig jaar door het ijs zakte: je moet over je eigen schaduw heen stappen. Slaat nergens op maar geeft wel de doorslag.
Ik betreed de helderziende praktijk van Neeltje Grijskamp met enige huiver maar ze ontvangt mij vriendelijk. Ook hier weer de niet te vermijden apenhaarthee.
Snel neem ik een beleefd slokje en…