Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2017, week 31

Xi Jinping en de pingping

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 86
De 64-jarigeChinese president Xi Jinping manifesteerde zich onlangs als dé aanvoerder van het volksbevrijdingsleger, het grootste leger ter wereld. Dat ging gepaard met een parade van manschappen en militaire wapens en voertuigen.
Zo'n arsenaalshow dient om te pochen en af te schrikken. Bijna iedere wereldmacht doet het. De één wat uitbundiger dan de ander. Dat heeft ook met de volksaard te maken. En de positie op de wereldse strategiekaart. Tegenwoordig blaft het asbakkenraskeffertje Kim…

Helmert is Hattie

dagcolumn
5.0 met 1 stemmen 141
Sommige verhalen zijn mooier dan andere verhalen. Soms is een verhaal verschrikkelijk. Hattie, heette hij, Hattie. Een jongen van 21 toen de oorlog begon en een man van 26 toen de oorlog was afgelopen. Hattie is een vervorming van Hartog, een Joodse naam. Helmert Woudenberg heeft met hem gesproken en een voorstelling gemaakt om het verhaal van Hattie te vertellen.
Hattie overleeft de oorlog per ongeluk. Als zijn gezin wordt opgepakt, staat zijn naam niet op de lijst. ‘Blijf jij maar hier,’…

Native

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen 57
In Nederland wonen mensen die zich native noemen. Ze zijn, als ik het goed begrijp, dragers van de cultuur van de Amerikaanse indianen. Native betekent letterlijk inboorling en die Nederlanders zijn dus inboorling van Nederland. Maar eigenlijk zijn Nederlanders geen inboorlingen, omdat de term vroeger werd gebruikt voor mensen in Afrika, Zuid Amerika en Azië, mensen die niet beschaafd waren. Aangezien Nederlanders vroeger wel beschaafd waren, waren wij dus geen inboorlingen.
Maar times, they…

Anders nog?

dagcolumn
3.4 met 8 stemmen 113
In de drukke kroeg kan ik nauwelijks mijn eigen gedachten volgen. De chaos overziend vraag ik mij af wat ik hier eigenlijk doe. Misschien zou een hobby toch beter zijn. Maar ik wantrouw mensen met een hobby. Hoe vinden ze daar de tijd voor? Er moeten dingen gedaan worden. Doelen nagestreefd.
De deur gaat open en een vrouw komt binnen. Ik ken haar wel, zij werkt bij de bakker. De hele dag broodjes over de toonbank schuiven. Je zou het een taakstraf kunnen noemen.
Soms koop ik iets bij haar.…