Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2017, week 32

Identiteit scheidt

dagcolumn
4.6 met 9 stemmen 143
Mensen hebben een identiteit nodig. Wij moeten weten wie wij zijn. Om daar achter te komen vertellen mensen elkaar verhalen. Toen ik klein was, werd mij verteld dat ik hoorde bij een groep mensen die tachtig jaar lang voor de vrijheid van Godsdienst had gevochten – wij waren tolerant – wij waren heel goede mensen. Dat laatste is overigens niet uniek voor Nederlanders, elke identiteit vertelt de mensen die erbij willen horen, dat ze goede mensen zijn.
Later leerde ik andere dingen. Later…

Slimme Middeleeuwers

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen 92
Ergens in de renaissance gingen schilders weer drie dimensionaal schilderen. De gezichten waren niet langer plat. Achter de mensen kwam een landschap met figuren die volgens geometrische regels kleiner waren afgebeeld en daardoor een kloppend beeld gaven.
Was, na de platte Middeleeuwen, ineens een derde dimensie opgestaan? Natuurlijk niet. De schilders voor de renaissance zagen in het dagelijks leven ook diepte, maar wisten niet hoe ze dat op het doek konden vastleggen. Maar dat was niet de…

Den Heerenfiets

dagcolumn
3.5 met 8 stemmen 108
Terwijl ik mijn tuin tracht te fatsoeneren en met elke actie de tuin meer in een soort jungle verander, komt mijn buurman langs lopen. ‘Nieuwe fiets gekocht,’ lacht hij trots.
Ik bekijk de fiets. Gestroomlijnd, goed in de kleuren, glanzend en met de onvermijdelijke stang in het midden. Twee zelfs in dit geval.
Die stang in het midden heb ik nooit begrepen. Een fietsenmaker heeft mij ooit uitgelegd dat dat hoort (?) omdat een mannenfiets nu eenmaal een stang in het midden hoort te…