Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2017, week 6

Vera

dagcolumn
3.0 met 4 stemmen 111
(Verantwoordelijkheid, een verkennende overpeinzing)
Vera, als naam, in het Russisch, zegt de namen-site, betekent Faith.
Dus zoiets als geloof, vertrouwen. Ik dacht zelf aan het Latijnse Verus (= echt, waar) en aan het Engelse woord Veracity (=waarheid, juistheid).
Eerder deze week schreef geachte collega dagcolumnist Jan R Lonsing over onverantwoordelijkheid, en dat zette me aan om een denkproces op gang te brengen over het begrip vera-ntwoordelijkheid. Vandaar dat ik op Vera kwam.…
Ton Hettema11 februari 2017Lees meer…

VERVREEMDING

dagcolumn
3.0 met 2 stemmen 807
Ben ik net als Kafka vroeg ze zich af, of beter gezegd ben ik net als Gregor Samsa uit ‘De Gedaanteverwisseling’ van Kafka? Gregor veranderde langzaam in een manshoge kever en zij, zij zag zichzelf veranderen in haar recentelijk overleden hond Rilke. Jawel, vernoemd naar Rainer Maria van o.a. het gedicht Herbsttag. Het overkwam haar terwijl ze door de polders fietste. Ineens zat niet zij maar haar hond levensgroot op de fiets. Ze waren met elkaar versmolten leek het. Wat wilde deze…

Ministeriële onverantwoordelijkheid

dagcolumn
3.6 met 5 stemmen 122
‘Ik ben verantwoordelijk,’ zei staatssecretaris Wiebes, ‘ik ben verantwoordelijk’, en niet veel later zei hij: ‘ik ben verantwoordelijk’. Nu zal hij als VVD-er niet zeer Bijbels onderlegd zijn, ik ook niet, maar misschien kent hij toch het verhaal van die ene Apostel die drie keer voordat de haan kraait ontkent dat hij Jezus kent. Het is dus een goede vraag of Wiebes echt verantwoordelijk is.
Hij is verantwoordelijk voor de belastingdienst. Daar werken duizenden intelligente mensen…

Vrije gift

dagcolumn
3.0 met 5 stemmen 2.191
De troubadour komt weer naar de stad. Hij vraagt voor na afloop om een vrije gift, net als vorig jaar. Ik pak mijn columnbundel in en klim op de pedalen. Merk dat ik het toch wat spannend vind, hem vanavond mijn boek te schenken.
Ik ga weer op de eerste rij zitten. Dit jaar zijn er meer mensen die dit durven. Gery Groot Zwaaftink pielt met het geluid. Geconcentreerd. Ik kijk naar de plastic zak die naast me ligt.
Hij schudt me de hand. Ik voel me als een jeugdige groupie die een knuffelbeest…
René Turk7 februari 2017Lees meer…

Barbecue

dagcolumn
3.1 met 8 stemmen 2.217
Bij het open raam lees ik de krant: Boer dood door beet varken.
Merkwaardige dood.Sneu ook. Je kunt op alle mogelijke manieren dood gaan, door een explosie in een bomvolle kerk bijvoorbeeld. Of door het struikelen van de onderste tree van de trap. Ook sneu hoor, maar een beet van een varken...
Ik bedoel, als je een jaar of vijftien bent en je denkt na over je dood, is een beet van een varken niet het eerste dat bij je opkomt.
Daar denk ik over na terwijl onder mij een kabaal losbarst. Uit het…