Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2018, week 16

Oranjegloed

dagcolumn
3.7 met 6 stemmen 399
Smurfensnot taalgebruik van Rutte in glibberig Kamerdebat grijpt mij - hoewel erg - minder bij de strot dan urenlang gezwaai van vorstelijke handen in alle windrichtingen in een guur Groningen. Veelgeprezen pluspunt is het samenbindende element van ons Huis van Oranje. Lastig te zien op zo’n koningsdag. De welvarende leden van dit bolwerk van maatschappelijk plakmiddel zwaaien zich een ongeluk naar overijverige sporters, zangers, dichters en klompendansers. Afgewisseld met enig gebabbel over…

ORANJE BOVEN

dagcolumn
2.2 met 6 stemmen 671
Hoe komt het toch dat wij hier in Nederland zo verzot zijn op de kleur oranje? Zo extreem zelfs dat de schrijver vandaag als een wapperende sjerp door ons dorp banjerde? Zoveel medestanders had hij niet. Slechts enkele dappere mede-gekken kwam hij tegen die ook in deze belachelijk opvallende kleur blijk gaven van lotje getikt te zijn. Of in elk geval ver genoeg heen om zonder een dieporanje tint van schaamte, zelfs met enige bravoure, hun status als betrouwbaar lid van de gemeenschap te…

Ik wor(t/d/dt) gek

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 98
Als ik schrijf dat ik gek wort, begrijpt iedereen wat ik bedoel. Maar een deel van de mensheid zal steigeren, want het moet zijn ‘ik word gek’! Een nog groter deel van de mensheid zal denken: wat staat daar? Die begrijpen geen bal van dat Nederlands.
Dus waar klagen diegenen die Nederlands machtig zijn als ik schrijf dat ik gek wordt? Het is maar een afspraak. Het gaat toch om de boodschap?
Ik vermoed dat al onze afspraken over schrijvwijzen helemaal niet zo vrijblijvend zijn. Ze horen bij…

De Finkelsteins

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 93
‘Waar zijn de Finkelsteins eigenlijk gebleven?’ Een heel bijzondere vraag. De man keek naar zijn dochter en had verteld over zijn jeugd in Berlijn, de koekjes die hij bij de Finkelsteins kreeg – aardige buren, een aardige moeder en hij speelde met een zoontje van de Finkelsteins.
De man was een oude man met een volwassen dochter en samen leefden ze in Zuid Afrika. Zijn dochter keek hem verbaasd aan, wist niet wat te zeggen. Waar de Finkelsteins zijn gebleven? Weet je dat dan niet?
‘De…

Aerdenhouts-Argentijns accent

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 142
Hedendaagse media-idiotie, zei u? Een dwangbuis met enkelbanddoorknippers! De nieuwsdienst van NPO Radio 1 bericht dat staatsbosbeheer ‘aandachtverdeling’ (sic) heeft omarmd.
Ja, dat klinkt heel corporatief. Instellingen die maatschappelijke onrust op hun geweten hebben, zoeken aansluiting bij wetenschappelijke keuzelijsten met constructieve studiegebieden waarmee ze benadrukken hoe dienstbaar ze feitelijk te werk gaan. Ofwel, dolgedraaide Henk Bres-types krijgen afleidingstactieken…