Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2018, week 21

Het Levende Boek

dagcolumn
2.8 met 5 stemmen 240
Het Levende Boek
(eerstehands, tweede deel)
Een van mijn eigenzinnigheden is om elk horizontaal vlak waar ik voor langer dan een paar minuten neerstrijk met een aantal opengeslagen boeken of handgeschreven bladeren te larderen.
“Kilroy was here” zegt mijn vrouw dan als ze de tafel nodig heeft, deze referentiematerialen onverstoorbaar bijeenraapt, zorgvuldig opengeslagen op elkaar stapelt, en verplaatst naar een afgesproken verzamelplek.…

Heiligerlee 1568

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen 91
In 1568 werd Aremberg tijdens de tweede slag bij Heiligerlee verslagen door twee Nassau’s. Dit heugelijke feit vieren we sinds de 19e eeuw, want toen hadden we net een nieuw koningshuis en was het nodig dat dit koningshuis een nationale geschiedenis kreeg. De nationale geschiedenis was de tachtigjarige oorlog waarin regenten de Spanjolen versloegen. Kon Oranje worden gekoppeld aan de tachtigjarige oorlog?
Nu hadden we al Willem van Oranje, vader des vaderlands. We hadden Maurits (die de…

Verengelsing

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 99
Wat klinkt er bij de tijdser dan een opleiding hoger onderwijs in het Engels? Zijn we de nieuwe generatie niet verplicht hen na voltooiing van hun studie lingua-franca-vaardig aan de maatschappij af te leveren? Ik houd van de Engelse taal en heb jaren als docent Engels voor de klas gestaan. Dus het fenomeen “verengelsing van het hoger onderwijs” klonk mij aanvankelijk als muziek in de oren.
Nederland voert op dit gebied de statistieken in Europa aan. De hoge cijfers zijn helaas, zo ontdekte…