Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2018, week 49

Oorlog in Europa (1)

dagcolumn
1.5 met 2 stemmen 131
Toen ik op de middelbare school zat, hadden we een uur in de week les in 'staatshuishoudkunde'. Daar leerden we in algemene termen en met niet al te veel diepgang hoe het bestuur van ons land was ingericht.
Het waren de 60-er jaren.
We waren jong, naief, ongeïnformeerd en vredelievend.
Dat heette toen links. Misschien nog steeds.…
Ton Hettema15 december 2018Lees meer…

Aan de bewoner van dit adres

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 115
Arjen Stress werkt als procesmanager bij Post-NL en hij stuurt me alsnog een bundel van zeven enveloppen, samengehouden door een A-viertje. Onderwerp: gevonden post. Aandachtig lees ik de woorden van de heer Stress, what’s in a name. Hij biedt zijn excuses aan, hij vindt het vervelend dat er iets is misgegaan met zijn geliefde vakgebied bezorging. Meneer Stress: ‘bij deze vindt u de post waar het om gaat’.
Gevonden post, dat is spannend, ik voel me plots een belijdend lid van…
Ton Mantoua14 december 2018Lees meer…

Vluchten kan niet meer

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 173
Jenny Arian en Frans Halsema zongen in de jaren zestig het lied ‘Vluchten kan niet meer’. Ze zouden niet meer weten waarnaartoe. Zij zongen dat in de jaren waarvan ik terugkijkend zeg, dat waren de mooiste jaren van de Nederlandse geschiedenis.
De première was 1971. De koude oorlog was bezig. De Vietnamoorlog. Simon and Garfunkel zongen over de brug over getroebleerd water. De economie groeide en zou nog tien jaar groeien en Nederland bloeide. De verzorgingsstaat werd eerder uitgebreid dan…

Ontwikkeling

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 250
Foto’s van vroeger kunnen soms ontnuchterend zijn. Zo heb ik een kiekje van een feestje van 30 jaar geleden. Ik herinner me dat feestje nog goed; het liep een beetje uit de hand en de foto laat dat zien. Ik weet nog dat ik erg om die foto moest lachen, zowel tijdens het maken ervan als achteraf. Maar nu, zoveel jaren later, vind ik die foto eigenlijk maar niks. Ik schaam me voor de banale oppervlakkigheid die eruit spreekt.
Het omgekeerde gebeurt ook. Zo zag ik een foto van een schoolreisje…