Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2019, week 1

KWETSEN

dagcolumn
2.7 met 3 stemmen 250
Naar aanleiding van Nashville en Staay werd de afgelopen week de aandacht van velen gevestigd op de kwestie van kwetsen. Een hele diverse groep mensen die zich aan het bevrijden is van de stigma’s van maatschappelijke taboes ten aanzien van hun ‘geaardheid’, voelde zich beledigd. Zozeer en zo diep gekwetst en beledigd dat deze heterogene groep mensen vond dat de grens van toelaatbare vrije meningsuiting grof was overschreden.
Zoals de meesten van u waarschijnlijk intussen weten, gaat het…

May Day

dagcolumn
2.5 met 2 stemmen 115
May Day is in een aantal landen een vakantiedag. Socialisten en communisten vieren dan de eerste staking in Chicago en de komst van de achturige werkdag. Anderen vieren sociale rechten.
Maar mayday is een noodkreet. Een schip of vliegtuig in nood roept dat over de radio in de hoop dat iemand het nog opvangt en de slachtoffers van de onafwendbare ramp vindt. Liefst levend.
Als de kapitein besluit het noodsignaal te geven is alle hoop op een goede afloop vervlogen en bestaat hoop uit de…

Januarigebak

dagcolumn
2.5 met 2 stemmen 318
Januari is een sprankelloze kille maand. Tegelijk is het de maand van het nieuwe begin: een schone koele lei. Ik merk dat op miezerige grijze dagen mijn gemoedstoestand meer affiniteit vertoont met sombere kilte dan met de opwinding van een nieuw begin.
En toen vond ik afgelopen maandag het kwartaalblad “Apneu magazine” in de brievenbus, met het thema: slaapproblemen. Normaal gesproken zou dat onderwerp mijn versteende stemming niet los kunnen wrikken. Maar dit was verrassend genoeg nog het…

Nieuwjaarsgedachten

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 189
Ik word volgend jaar, Deo volente, 70 jaar. Tot nu toe niet veel gezondheidsklachten gehad. Ik ben een bofkont dat realiseer ik me goed. Ik mag van geluk spreken dat ik ná de tweede wereldoorlog in ons kikkerlandje ben geboren. Geen oorlog of honger meegemaakt en niet getroffen door een natuurramp. Bovendien volop geprofiteerd van de economische opgang. Tot dusver alles prima.
Maar ja ik ben een Nederlander dus blijft er altijd wel wat te zeuren over. Oudere mensen zeuren sowieso aan de…