Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2020, week 25

Billy de balletdanser

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 107
Films die iemand beslist gezien moet hebben, daarbij denk je aan beroemde rolprenten als Casablanca, Doctor Zhivago, Gone With The Wind, Cuckoo’s Nest, Una Giornata Particolare. ‘Gezien zou moeten hebben’ is echter een arbitrair begrip. Soms spreekt men van nieuwe cinematografische wegen bewandelend; moet je dan naar de vertoning van zo’n showstopper zijn geweest omdat de opzet origineel is? Voor de een wel, voor de ander niet.
In de tijd dat ik gretig naar de bioscoop ging en alle…

Zelfkastijding

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 91
Als achtergrond op mijn scherm heb ik elke dag een andere foto. Vaak vakantiefoto’s, maar soms ook foto’s uit mijn vroegere leefomgeving.
Foto’s van de toekomstige leefomgeving heb ik nog niet, want dan moet ik voorspellen en dat lukt me al heel erg slecht met gebeurtenissen uit het verleden – laat staan die van de toekomst. Misschien vergaat het u anders.
Maar één van de achtergrondfoto’s is soms pure zelfkastijding. Dat wil zeggen – in een groot deel van het jaar kijk ik er…

Myrma Goossen en haar wartaal voor bejaarden.

dagcolumn
4.8 met 4 stemmen 228
In het MaxMagazine geeft Myrna Goossen antwoorden op vragen van lezers van dit bejaardenblad.
Het Magazine wordt gesierd door het gesoigneerde hoofd van Jan Slagter, wiens hoofd ik niet meer kan zien zonder dat van de lijsttrekster van de SP voor mij te zien. Een bijzondere gave?
Op pagina 20 tref ik het antwoord van Myrna aan op een vraag van ene Henny, die worstelt met wat in de psychologie een 'déjà vu' wordt genoemd.
Daar schijnen meerdere wetenschappelijke verklaringen voor te zijn…

Kroonprins Alexander sterft zoals hij geleefd heeft: troosteloos geïsoleerd.

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen 111
We schrijven zaterdag 21 juni 1884.
Kroonprins Alexander, enig overgebleven zoon van Koning Willem III en Koningin Sofie, sterft 33 jaar jong in Den Haag in zijn paleisje aan de Kneuterdijk.
Zijn broertje Maurits was als 6-jarig knaapje vóór zijn geboorte gestorven. Zijn ongelukkige moeder Koningin Sofie, die hij zo deerlijk miste, is in 1877 overleden. Zijn broer kroonprins Willem heeft in zijn bijzijn in Parijs in 1879 de geest gegeven.
En zijn vader, de stugge Willem III, komt niet…

Nooit opgeven

dagcolumn
4.8 met 68 stemmen 805
----------------------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen nu nog geldingskracht hebben.
Onderstaande column is op 28 juni 2010 geplaatst door Johan De Smet.…