Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2020, week 36

Bekakte spionne te Laren

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 149
Mijn zoon had een gereedschapskist van zolder gehaald en zei: ‘er liggen twee stapels van je boeken bij het trapgat, had je er plannen mee?’. Helemaal vergeten dat ik ze zeker een jaar geleden ‘even’ had geparkeerd.
Ik: ‘wees zo vriendelijk om ze op m’n bureau te leggen’. Zodoende werd ik de afgelopen dagen in beslag genomen door de maniakale aandacht van de oud-redacteur van Vrij Nederland, Igor Cornelissen, voor randfiguren. Zoals kunstcritica Mathilde Visser dat was.…
Ton Mantoua12 september 2020Lees meer…

Bewust blind

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 106
Vandaag interviewde ik een oud politicus voor een boek dat ik volgend jaar hoop te publiceren. Dat leverde voor mij een nieuwe fraaie uitdrukking op: bewust blind.
Iemand is bewust blind als hij iets moet vinden, in de politiek gebruikelijk, wat hij of zij niet vindt. De meeste politici durven dat niet toe te geven. Zij worden dan bewust blind.
Ze gaan dan zaken roepen die niet kloppen. Zo werd de SP en het CDA van de Provinciale Staten van Groningen na de verkiezingen in 2015, volgens deze…

Complexe machteloosheid

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 166
Losgekoppeld van de huidige exceptionele situatie is capaciteitsgebrek de hoofdschuldige bij het reguliere overleg tussen de B&W’s van de vier grote steden. Ook de buitenregio’s klagen steen en been over onderbezetting, personeelswisselingen, veroudering van apparatuur, de gemeentelijke herindelingen, schadelijke inefficiënties en de onmogelijkheid om zichtbaarheid op straat te krijgen.
Iedere ‘harde’ aanpak veroorzaakt softies. De grote en de kleine crimineel komt in actie als de…
Ton Mantoua6 september 2020Lees meer…