Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Nederlandse Rechtstaat schudt.

De Nederlandse Rechtstaat schudt op zijn grondvesten.
De magistrale Bram Moszkowicz heeft het in zijn 40 minuten durende monoloog recht uit zijn juridische hart ragfijn aan de kaak gesteld: de Nederlandse Rechtstaat kraakt in zijn voegen. 'Een zwarte dag'.

Natuurlijk, ook eerder zijn zaken geschied waarbij rechtsgeleerden hun borstelige wenkbrauwen hebben opgetrokken: de moord op Willem de Zwijger, de terechtstelling van Johan van Oldebarneveldt, het Napoleontische bewind, het eigenzinnige optreden van Koning Willem I, de dreiging van opstand van Domela Nieuwenhuis en/of Troelstra, de affaire Greet Hofmans, de niet-veroordeling van een frauduleuze Prins-Gemaal, de laffe moord op de Grootste Nederlander uit de Nederlandse geschiedenis Wilhelmus Fortuyn: allemaal nare incidenten maar in belangrijkheid niet te vergelijken met de kern van gefundeerde klacht van de meest succesvolle in de dynastie der Moszkowiczen: Abraham Moszkowicz.

Bram had zijn kern verpakt in een harde noot van juridische plaagstoten en speldenprikken richting Rechterlijke Macht, Openbaar Ministerie, de Media in het algemeen en de Quote-Hoofdredacteur in het bijzonder. Maar onmiskenbaar was waar het de briljante strafpleiter werkelijk om te doen was. Zijn cliënt is door slinkse lagen zijn recht ontnomen te beschikken over zijn eigen advocaat van zijn eigen keuze.
Willem Holleeder, de op 29 mei 1958 in Amsterdam geboren topcrimineel, kan niet langer gebruik maken van de topadvocaat van eigen keuze. Dit gaat Moszkowicz ter harte. De rechtstaat wankelt!

Het mooie van Bram is dat hij op de persconferentie niet preekt voor eigen clientèle maar dat hij van deze casus gebruik maakt om dit euvel van de Nederlandse rechtstaat in het openbaar met een zo ruim mogelijke media-aandacht aan de kaak te stellen.

Hoevelen ontberen niet de steun van de advocaat van hun eigen keuze? Zoals het Bram om de mens achter de misdadiger gaat (hij aarzelt niet om hun een hand te geven en terug te krijgen, er een kopje expresso mee te drinken, bij wijze van spreken zijn eigen lits jumeux te delen als zij tijdelijk dakloos zijn geworden) zo zal het hem gaan om de talloze Nederlanders achter Willem de Neus: de vele anoniemen die niet kunnen beschikken over de advocaat van hun keuze: de advocaat die als geen ander hun belang wil dienen.

Bram gunt alle Nederlanders de juridische hulp van Moszkowicz.
En Bram ziet Willem, voor wie zelfs een Endstra niet meer bang hoeft te zijn, als exponent van de gewone man: die verdient ZIJN hulp.

#*#

Schrijver: Dagschrijver, 21 februari 2007


Geplaatst in de categorie: moraal

3.8 met 12 stemmen 805Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Rudolf
Datum:
21 februari 2007
Email:
Met o.a. dit stukje tekst heb ik grote moeite: op de grootste Nederlander uit de Nederlandse geschiedenis Wilhelmus Fortuyn. (......)

En verder vrees ik dat de beerput nog veel verder open gaat. Eens zien of je beschouwing dan nog stand houdt.Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)