Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

John de Mol speelt zijn laatste troef uit!

Ook in de columns en beschouwingen op onze site www.nederlands.nl is menigmaal een schampere opmerking gemaakt over de gigarijke John de Mol en zijn 'speeltje' Talpa (Latijn voor ‘mol’) dat tijdens de rit is omgedoopt in ‘Tien’.

Ondanks zijn investeringen in programma’s, marketing en personeel dreigde ‘Tien’ kopje onder te gaan, wat in Nederland - dat het liefst ieders hoofd dat boven het maïsveld uitsteekt er afhakt – tot meewarige reacties heeft geleid met name in linkse kerk-kringen.

De geruchtenmachine draait op volle toren:
• Mediatycoon De Mol zou de handdoek in de ring gooien: hij is er de zakenman niet naar om eindeloos door te gaan met uitzichtloze verliezen nu de kijkcijfers (op zich overigens niet dramatisch laag) stagneren.
• RTL-baas Van Westerloo wil het zieltogende ‘Tien’ overnemen
• SBS is ook een overnamekandidaat
• Hij zou paradoxaal genoeg 2 zenders gaan exploiteren (wat in Den Haag weerstand opriep, met name bij Geert Wilders en zijn oppositiepartij, waardoor een meerderheid bij toestemming in het kader van de mediawet in de Tweede Kamer discutabel zou kunnen worden, omdat regeringspartij CU afhaakt wanneer er 's nachts nog meer blote billen en borsten te 'bewonderen' zouden zijn) om zijn zenders te kunnen ‘profileren’.

Naar dit weekend informeel bekend is geworden gaat John de Mol op basis van een analyse van mediaspecialisten en psychologen zijn laatste troef uitspelen in een poging het tij te keren.
De belangrijkste troef die hij tot nu toe in handen heeft zijn de uitzendrechten van het eredivisie voetbal (en van de KNVB-beker en het Nederlands XI).
Juist hier bestond in kijkersland de meeste onvrede: oppervlakkig gezien werden vooral de ellenlange reclameblokken en de omgekeerde volgorde der wedstrijden genoemd in ingezonden brieven en commentaren.

Analyse van ingeschakelde psychologen heeft uitgewezen dat het probleem dieper zit.
In de haast waarmee De Mol z.g. sterren geeft vergaard blijken in een diepte-analyse nogal wat brekebenen te zitten.

De te rad pratende Wilfred Genee wordt geassocieerd met de afgang van Sport 7; hem wordt ook verweten dat hij voortdurend voor zijn eigen programma’s en eigen commentatoren en zelfs voor de na hem komende programma’s reclame maakt: dat bovenop de reclameblokken.
Een verafschuwde vorm van zelfbevlekking. Hoewel met name de vrouwelijke kijkers hem ‘best wel knap’ noemen blijkt hij bij niemand warme gevoelens op te roepen. Hij kampt met een onoplosbaar imago-probleem: domme mensen vinden hem een beetje te slim, slimme mensen vinden hem veel te dom.

Jan Mulder, die als speler zo vaak geblesseerd was dat de oudere kijkers zich hem alleen revaliderend herinneren en de jongere kijkers als oorlogsquerulant tegen de NAVO-bevrijdingsstrijd in Joego-Slavië, ligt slecht bij alle kijkers: oud en versleten blijkt het snoeiharde oordeel te zijn van zowel vrouwen (‘niet betrouwbaar’) en mannen (‘zelfingenomen’).

Ruud Gullit wordt eveneens niet positief beoordeeld: door vrouwen geassocieerd met het in de steek laten van een aantal echtgenotes, door mannen geassocieerd met de neergang van Feijenoord waar hij als trainer medeverantwoordelijk voor was.
Intellectuelen verfoeien Ruud omdat hij meestal 'hun' zegt als 'zij' op zijn plaats is. 'Hun schoven niet door van de achterste punt naar de voorste punt: op dat niveau kunnen hun dat niet maken'. Tja....

John de Mol wil nu zijn zus Linda naar voren schuiven als ‘anchorwoman’ van de zender in het algemeen en van ‘De wedstrijden’ in het bijzonder.
Wordt John door het publiek geassocieerd met grof geld (in één adem genoemd met Berlusconi!), zijn zus Linda wordt door zowel mannen als vrouwen op handen gedragen.

Alles wat zij doet, lijkt in goud te veranderen.
Natuurlijk laten mannelijke criticasters ongenuanceerde tegengeluiden horen: de 58-jarige hoofdredacteur van Voetbal International Johan Derksen voorop met een sneer naar presentatrice Barbara Barend die 'even veel verstand van voetbal zou hebben als Linda de Mol'.

Maar inhoudelijk hoeft zij in mijn visie ook geen verstand van voetbal te hebben: ook in literaire journalistiek is zij geen kei (hoewel zij over een echt gymnasiumdiploma beschikt) terwijl haar blad ‘Linda’ een kaskraker is.
Ook van forensische zaken is zij niet echt op de hoogte à la Peter R. de Vries, maar haar politieserie was een kijkcijferkanon.
Aan overspel doet zij ook niet echt, maar ‘Het Gooise Matras’ was voer voor kijklustigen.

Kortom: John treedt definitief terug naar de achtergrond en schuift zusje Linda naar voren. Wijs beleid zoals ik er vandaag de dag over denk!
Wilfred Genee wordt met ingang van vandaag of volgende week zondag door haar vervangen. Dit is afhankelijk van de vraag of Genee, die ooit in Groningen de studie rechten heeft afgerond (?), akkoord gaat met zijn ontslag ‘met gouden trap onder de kont’. Hij overlegt dat met de Raad van de Journalistiek en met Jan Rekel, die veel ervaring heeft met ontslagen voetbalmensen.

Voor het vrouwenvoetbal is de aanstelling van Linda een opsteker die de eredivisie van het damesvoetbal (komend seizoen) goed kan gebruiken. Mannen gaan weer uitkijken naar ‘de wedstrijden' met deze vakvrouw.

Ik zit er in ieder geval vanaf vandaag weer voor klaar met mijn bord stevig op schoot: voor de wedstrijden én voor Linda!

Schrijver: Dagschrijver, 1 april 2007


Geplaatst in de categorie: sport

3.7 met 16 stemmen 1.097Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)