Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Maakbaarheid van tennishelden

Michaella Krajicek nadert langzaam en zeker de internationale tennistop.

Begin deze week zal ze de 4e ronde spelen op Wimbledon en ze moet gek slaan als ze niet de kwartfinale gaat halen. Ik acht haar in staat om niet volstrekt kansloos te zijn in een eventuele finale a.s. zaterdag.

De laatste maanden heeft ze een metamorfose ondergaan: ze oogt fitter met haar nieuwe coupe. In interviews speelt ze vlot in op vragen van de interviewer en ze aarzelt niet om het kijk- en luisterpubliek van persoonlijke details te voorzien. Zo toonde zij zich superverheugd met een uitzonderlijk sms-je van haar broertje thuis na haar overwinning in de derde ronde. ‘Zoiets doet mijn broertje gewoon niet’. Ontroerend.

Als je Michaella ziet spelen en hoort praten dan valt Richard niet weg te denken.
Haar aanvalsspel gaat steeds meer op dat van grote broer lijken en haar praten wordt op dezelfde wijze gemoduleerd als de oud-winnaar van Wimbledon dat placht te doen.

Is het succes van Michaella genetisch te verklaren? Zij heeft voor 50 % dezelfde tennisgenen als Richard: dat kan een verklaring zijn.
Van Richard weten we dat zijn vader de drijvende kracht was achter zijn succesvolle carrière. Een man die Richard dwóng om te presteren. Richard heeft het daar moeilijk mee gehad, brak gedurende lange jaren met zijn vader. Maar hij heeft zijn carrière en alle daaraan verbonden revenuen en mogelijkheden voor alles aan de fanaticiteit van vader te danken.

Naast de genetische kwaliteiten van het geslacht Krajicek zijn de emotionele hoedanigheden van essentieel belang: oefenen en doorzetten zijn daarvan de belangrijkste.

Het plezier dat Michaella nu uitstraalt hangt samen met het leerproces van vader: hoewel fanatiek (een voorwaarde voor het bedrijven van topsport) zal hij zijn dochter meer ruimte hebben geboden dan aan zijn oudste zoon.

Als zij minder haar opgelegde spanning ervaart dan ‘King’ Richard destijds, kan zij gedurende een reeks van jaren het tennis gaan domineren: iets wat Richard slechts één toernooi op Wimbledon gelukt is.

Ik kijk ondertussen uit naar Wimbledon 2222, als we de kinderen van Steffi Graf en André Agassi op de baan zullen zien verschijnen…

Schrijver: Dagschrijver, 1 juli 2007


Geplaatst in de categorie: sport

3.2 met 16 stemmen 847Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)