Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kappen nou!

Ik ga niet graag naar de kapper. Als kind werd ik geknipt door Hanneke, de buurvrouw. Die kwam gewoon bij ons thuis. Wel zo makkelijk, wel zo vertrouwd en wel zo goedkoop. Ze verdween langzaam uit beeld toen ik op kamers ging wonen. Ik moest op zoek naar een andere kapper, maar heb tot op de dag van vandaag geen vaste vervanger gevonden. Te vaak verhuisd. Tegenwoordig woon ik zo'n beetje tegenover een coiffeur, dat maakt de stap iets makkelijker.

Laatst was ik meteen aan de beurt. "Neem plaats", zei de barbier nadat hij een verfomfaaide Telegraaf van mijn stoel had weggegrist. Ik ging zitten en kreeg een grijze nylon schort omgebonden. Hij vroeg of ik koffie wilde, zoals het een echte friseur betaamt. Zijn collega veegde de haren van mijn voorganger op een hoop. "Zo, zeg het maar. Wat kan ik voor je doen?" (Nog erger: "Wat kan ik voor je betekenen?") Onze blikken kruisten elkaar in de spiegel. Mijn haar, dat mocht hij doen. Daar kon wel wat vanaf. Een flink stuk, als het aan mij lag.

Hij pakte een plantenspuit en gaf me water. Toen kwam de kam erbij, gevolgd door de schaar. "Vanachter een beetje opgeschoren?" Altijd die onmogelijke vraag: hoe je het wilt hebben. Het lukt me nooit om daar een zinnig antwoord op te geven. 'Opscheren' leek me goed, in elk geval beter dan 'gedekt houden'. Maar daarmee waren we er nog niet. Het volgende dilemma diende zich namelijk alweer aan: "Mogen de oren vrij?" Ik had heimwee naar Hanneke.

Enfin, genoeg over mijn haar. Hoog tijd voor een goed gesprek. Het wachten was op de Vraag der Vragen, dat kon nooit lang duren. Zeker niet omdat het juli was. De eerste plukken haar waren inderdaad nog niet op mijn schort gevallen of verdomd, daar klonk-ie: "Ga je nog op vakantie?" Ik kreeg ter plekke nog meer zin om heel ver weg te gaan en nooit meer terug te komen. Naar welke kapper ik ook ga, overal en altijd beginnen ze daarover.
Kappen nou!

Schrijver: Quirijn Metz, 17 juli 2007


Geplaatst in de categorie: vakantie

2.6 met 12 stemmen 1.181Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Alina
Datum:
18 juli 2007
Email:
alinanubehotmail.com
Ha, herkenbaar!
Ook erg is: (na een lange, heerlijke maar voor de kapper blijkbaar pijnlijke stilte)
'En.... wat doe je voor werk?'

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)