Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Doemdenken

U hoorde of las het onlangs in de media: Paul Schnabel van het SCP vindt dat Nederland moet ophouden met doemdenken. We moeten ons ook concentreren op wat er in dit land allemaal goed gaat. Doemdenken maakt mensen fatalistisch en ontevreden. Hij is wel eens jaloers op het ongebreidelde optimisme van de Amerikanen.

Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. De tientallen lezersreacties op de site van Trouw liegen er in elk geval niet om. Maar ik voel mij door de heer Schnabel aangesproken en geef langs deze weg gevolg aan zijn oproep.

In het nieuwe jaar stop ik met doemdenken.
Voortaan zal ik niemand door het vellen van een buitenrechterlijk veroordelend vonnis ertoe bestemmen een ander lot te ondergaan dan die welke hij of zij aangeeft zelf te willen aanvaarden. Bovendien vind ik het niet leuk om steeds als doemdenker te worden gebrandmerkt, omdat ik van nature een optimistisch mens ben. Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat u van mij niet mag doemdenken. Integendeel. Doemdenken is gezond. Wie niet doemdenkt, kan nooit optimistisch worden.

In het nieuwe jaar concentreer ik mij ook op wat er in Nederland allemaal goed gaat.
Maar ik kan dat niet alleen, ik heb hulp nodig. Stoppen met doemdenken is namelijk net zo moeilijk als bijvoorbeeld stoppen met roken. Als de tabak straks zo duur wordt dat ik het niet meer kan betalen, zal ik langs de kant van de weg uitlaatgassen inhaleren of bij de schoenmaker lijm snuiven. Het ongebreidelde optimisme in de mens kent namelijk geen grenzen. En wat is het geweldig dat er dan mensen zijn die jou kunnen laten geloven dat jij er euforisch ook nog eens netto op vooruitgaat als zij alle uitkeringen afschaffen.

In het nieuwe jaar ben ik daar jaloers op.

Schrijver: de Columniks
Inzender: Doemdenker, 31 december 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 4 stemmen 342Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
1 januari 2008
Email:
r.a.van.der.weijrug.nl
Een wel zeer drastisch voornemen!
Overigens vind ik dat het vak 'Doemdenken' verplicht moet worden ingevoerd in al onze onderwijsvormen na de basisschool. Gepast doemdenken dient geleerd te worden, want ongeschoold loopt het al gauw uit de hand. Misschien ook als academische studie met als eindgraad: meester doemscenarioschrijver.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)