Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ada als ThomThom

"Met uitgestoken handen sta ik voor U allen. Die handen zijn nog leeg. Zij dragen nog geen bouwstenen en geen cement voor de vele taken. U allen wil ik vragen mij te helpen mijn grage hoofd en handen te vullen."

Denk nu niet: “Die Happyturf is aan de bedelstaf. Hij is platzak en wil zijn fans via een emotionele tekst geld en goed laten doneren.” Nee, deze tranentrekkende woorden komen uit de hoge hoed van Ada Boerma, nieuwbakken burgemeester van de gemeente Maasdriel. Woorden gesproken tijdens haar installatierede op 30 november 2007.

Maar nu blijkt dat Thom de Graaf tijdens zijn eerste speech als burgemeester van Nijmegen, begin 2007, de zelfde woorden heeft gebruikt.

Conclusie Ada heeft ordinair gejat. Zij heeft een gigantische sigaar uit haar eigen doos gehaald om “haar grage hoofd en handen te vullen”. En Thom de Graaf was de sigaar. Leve de online speech!

Waar ik me druk over maak? Over authenticiteit! Iemand die burgemeester wil zijn en als een papegaai teksten citeert als eigen spitsvondigheden, daar heb ik weinig waardering voor. Van wie steelt ze nog meer ideetjes omdat ze zo prettig, maar helaas ook zo hol, te laten klinken.

Ada als een soort ThomThom die de gemeente Maasdriel de weg gaat wijzen. De plaatselijke toneelverenigingen zullen wel om haar gaven gaan dingen. Want enig talent kan haar niet ontzegd worden. Maar, vraag haar alsjeblieft nooit voor experimenteel toneel.

Beste Ada, als je fantasieloos bent, zég dat dan tegen je gemeente. Zeg gewoon: “Goedemiddag allemaal. Ik ben Ada Boerma jullie nieuwe burgemeester. Ik heb geen spraakgebrek, maar heb wel last van weinig woorden. De volgende raadsvergadering is volgende week dinsdag. Gegroet.” Dan weet zo’n gemeente tenminste waar ze aan toe is.

Ik krijg ineens een visioen en zie voor me dat De Graaf de speech op zijn beurt ook weer gejat heeft en op punten heeft aangepast. Enzovoort, enzovoort.
Het wordt me ineens zonneklaar! Het is een doodnormale standaard installatierede voor burgemeesters die is opgenomen in het handboek voor burgemeesters! Er staan gelukkig ook nog een paar tips bij om het wat persoonlijk te maken. Want het zou we heel erg zijn wanneer die Ada ook nog had gezegd: “Hallo, ik ben Thom, uw nieuwe burgemeester.”

Schrijver: Happyturf, 13 januari 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.3 met 3 stemmen 347Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
13 januari 2008
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Dat is wat je noemt "een sigaar in eigen doos" voor Ada.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)