Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Obesitas en nicotineverslaving

Lijdt u aan obesitas en heeft u een nicotineverslaving? Of populair gezegd: Bent u veel te dik en rookt u als een ketter? Gewoon doorgaan met eten en roken. Laat u niet gek maken door mensen die beweren dat uw ongezonde gewoonten de gemeenschap hopen geld kosten in de vorm van extra zorg. Extra zorg voor suikerziekte, hart- en vaatziekten, kanker en platvoeten. Schuif waardig die hamburgers, soezen en speklappen in uw mond. Want u staat volgens de analyses van het RIVM volkomen in uw recht.

Dit verschijnsel was voor rokers al eerder bewezen. Ze consumeren veel zorg in een relatief kort tijdsbestek. Dat is te danken aan hun vroegtijdig overlijden. Per saldo gebruiken ze dan minder zorg dan niet-rokende mensen. Nu zijn dus ook de mensen met een Body Mass Index (BMI) van meer dan 30 vrijgepleit van de status “zorgprofiteur”.

Ik woon aan een voetpad waar legio mensen wandelen. Vanmorgen zag ik direct al het effect van de publicatie. Dikkerdjes die doorgaans wat schuchter, met ingetrokken buik langs schuifelden, hadden een ware gedaanteverandering ondergaan. Met vooruitgestoken buik, een fiere onderkin en een sigaret in de aanslag marcheerden ze langs mijn huis. Het was gewoon opmerkelijk.

Het werd nog gekker, toen ik mijn hondje uitliet. U moet weten dat ik vrij lang ben. Met een beetje zelfspot zou ik mijzelf een lange dunne darm kunnen noemen. Gisteren was het nog een kolderieke kwalificatie voor een goed gewicht.
Maar na vanmorgen is de wereld veranderd. Ik werd aangesproken door een kogelrond mannetje: “U bent veel te mager meneer. Eet u wel genoeg? En waar is uw sigaret?”. Het prikkelde mij om te reageren. Toegegeven. Ik reageerde fout vanuit het dogma dat rokend dik zijn slecht is. “Bent u niet te dik? Onverantwoord. En u rookt er ook nog bij!”
Toen had ik de dikke poppetjes aan het dansen. Binnen een mum van tijd verzamelde zich een horde dikzakken rondom mij. Ik weet nog steeds niet waar ze met hun gewicht zo snel vandaan kwamen. Zij verweten me dat ik veel te veel zorg zou gaan consumeren met mijn prachtige gewicht. Ze begonnen te schelden: “Asociale darm!”. Het escaleerde.
Dankzij de weinige kilo’s kon ik mijzelf in veiligheid rennen, anders was ik ter plekke gelyncht.

Ja, alles wordt anders. De pakjes sigaretten krijgen nieuwe teksten als: “Rokers bewijzen hun maatschappelijk verantwoording” en “Rokers verkorten hun ziekbed”. Op de achterkant zullen verleidelijke plaatjes worden afgedrukt. Zoals een hamburger met daaronder de tekst: “Een hamburger geeft u meer body”. In dit aanmoedigingsbeleid past uitstekend het verbieden van die nepsigaret. De SuperSmoker. Veel te gezond.

Zo zullen er straks ook folders van diverse nieuwe bedrijfjes door onze brievenbus glijden: “Voedingsadviesbureau De Laadklep voor een omvangrijk resultaat”.

Schrijver: Happyturf, 10 februari 2008


Geplaatst in de categorie: lichaam

2.4 met 5 stemmen 384Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)