Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Aan het werk

Lyon is een stad waar de meeste Nederlanders op weg naar Zuid-Frankrijk voorbij scheuren. Blijf dat vooral doen, dan blijft het namelijk zoals het nu is: heerlijk rustig. Zelden zo kunnen ademen in een grote stad. Wolkenkrabbers en mensen kent ook Lyon in overvloed, maar het verschil zit 'm erin dat ze daar allebei de ruimte krijgen. De brede straten en de grote pleinen verschaffen lucht. Lucht die bovendien nauwelijks wordt vervuild met uitlaatgassen, want het verkeer speelt zich voor een belangrijk deel af onder de grond. Bijna alles is perfect te bereiken met de metro.

Wie uitstapt bij de halte Bellecour, loopt bovenaan de trap zo het gelijknamige plein op. Zelfs hier lacht de leegte ons toe. Op het vijfhonderd vierkante meter grote plein vind je niet veel meer dan het Office du Tourisme, een standbeeld van Lodewijk XIV te paard en - jawel - één terrasje. Er zijn nog genoeg vrije tafeltjes. Nou, een espresso en een koffie verkeerd dan maar. Geen straf zo met de zon in het gezicht. Even waan ik mij een schrijver, laten we zeggen Honoré de Balzac. Op een groot plein moet je groot durven denken.

Wie meer deed dan denken, was Ferdinand Cheval. Deze Franse postbode (1836-1924) droomde ervan zijn eigen fantasiepaleis te bouwen. In zijn eentje werkte hij meer dan dertig jaar aan zijn Palais Idéal in Hauterives, op anderhalf uur reizen vanaf Lyon. Dag in dag uit verzamelde Cheval stenen terwijl hij als postbode zijn ronde maakte van ruim dertig kilometer. Hij verwezenlijkte zijn droom, ondanks – of misschien juist dankzij – de dood van zijn dochter. Het resultaat is een bizar soort groot zandkasteel dat qua stijl doet denken aan Gaudí.

Inderdaad, het wordt de hoogste tijd om mijn eigen droom waar te maken. Ik zou best een columnist willen zijn/worden. Een echte, bedoel ik. Eentje die zo goed en beroemd is dat hij ervan kan leven. Misschien moet ik in Lyon gaan wonen en elke dag naar dat terras op het Place Bellecour of naar het Parc de la Tête d'Or gaan, dan komt het vast goed. Met die column. En daardoor ook met mij, let op mijn woorden. Ik begin vandaag met bouwen. Aan het werk dus, aan het werk. Cheval was ook een laatbloeier.

Schrijver: Quirijn Metz, 6 mei 2008


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 6 stemmen 753Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Zandloper
Datum:
8 mei 2008
Goed voornemen. Dat zouden hier meer moeten doen. Heel veel succes!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)