Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Fritzl, zijn penis en het mes

Zou ‘caveman’ Fritzl wel eens een boek gelezen hebben? En zo ja, zouden de grote schrijvers uit de wereldliteratuur hem hebben geïnspireerd tot zijn gruweldaden? Niet onmogelijk als we de Belgische schrijfster en literatuurprofessor Kristien Hemmerechts mogen geloven. Ze schreef het pamflet ‘de man, zijn penis en het mes’ en trekt daarin ondermeer van leer tegen schrijvers die beroemd zijn geworden met romans die bol staan van het seksueel geweld. Geweld tegen vrouwen wel te verstaan, want over niet-seksueel geweld (oorlog, moord, sadisme en willekeur) waarmee romanpersonages (M/V/dier) bij het dozijn over de kling worden gejaagd, geen woord.

Daarmee schaart Hemmerechts zich in de rijen die er van uitgaan dat kunst en entertainment moet worden gezuiverd van de beschrijving van het leven in al zijn onaangename aspecten, want daarmee wordt de vrouw in haar ontwikkeling, vrijheid en lustbeleving beperkt.

Dat laatste is nogal een punt, want schrijvers doen niet eens hun best om zich in te leven in de vrouwelijke lustbeleving en dat kost miljarden orgasmes op jaarbasis.

Op zich is het met de vrijheid van vrouwen tegenwoordig wel zo gesteld dat zelfzuchtige, klunzende en inadequate mannen het doorgaans prima vinden dat hun eigen tekortkomingen worden gecompenseerd met een Tarzan, Rabbit of ander speeltuigje op batterijen, maar dat is geen vooruitgang vindt Hemmerechts. Dat is het failliet van de relatie tussen man en vrouw.

Dat mannen wel aan hun trekken komen, is ook een literaire kwestie. Boeken vol waarin heren eindeloos kunnen bomen over wat ze willen van het leven en een vrouw. Vrouwen krijgen die kans niet en blijven achter met Tarzan (en nou geen grappen dat zo'n vibrator zijn naam dankt aan een van de meest primitieve mannen op aarde).

Persoonlijk ken ik heel wat vrouwen die ook in het echte leven niet vies zijn van oermannen van het type tarzan. Wat niet in de hersenen zit, moet elders tot feest kunnen leiden. Maar dat zijn natuurlijk allemaal vrouwen wiens verlangens zijn verwrongen door literaire geilbakken als Henry Miller en Jan Wolkers.

Rest mij een seksistische hartekreet. Dames als jullie het (helemaal) anders willen: gewoon vragen! Maar wel duidelijk formuleren, want met subtiele hints verander je de man en de wereld niet (daar zijn bibliotheken over volgeschreven).


Zie ook: http://player.omroep.nl/?aflID=6999098&start=0:17:41

Schrijver: harry van dooren, 10 mei 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 6 stemmen 432Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)