Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Band

Je hoopt stiekem op een elektrische barbecue of een nieuwe televisie. Oranje after shave was ook mooi geweest, die bestaat vast. Maar wat vinden vaders nu eigenlijk het allerleukste vaderdagcadeau? Precies: uitslapen! En dus mocht papa afgelopen zondag tot zeven uur blijven liggen. Daar stonden een liefdevol samengesteld ontbijt op bed, een lichtelijk abstracte tekening en een zelf uitgekozen armbandje met de tekst 'Liefste papa van de wereld' tegenover. Kun je mij desnoods middenin de nacht voor wakker maken.

Vaderdag, ik had er nooit zo veel mee. Commercieel gelul was het. "Daar doen we niet aan", zegt mijn vader ieder jaar. Toch kan ik het meestal niet laten om een kleinigheidje mee te nemen. Het blijft toch je vader, hè. En het is niet eerlijk om Vaderdag over te slaan als er ook aan Moederdag wordt gedaan. "Daar doen we niet aan", zegt mijn moeder ieder jaar. Maar je weet hoe dat gaat. Het blijft toch je moeder, hè. Om tien over half zeven stond mijn dochter van vijf volgens afspraak aan haar bed. Vaderdag, oma.

De dag ervoor was er tussen neus en lippen door al naar mijn lievelingsbeleg geïnformeerd. Viel nog niet mee om iets te verzinnen: kaas dan maar. Het kadootje moest natuurlijk een geheim blijven voor vader. "Wat denk je dat het is", vroeg ze me die dag nog een keer of zeven. Ik suggereerde wat opties. Dochterlief gaf geen krimp, ze hield de kaakjes stijf op elkaar. Meer dan een beginletter kon ik haar niet ontfutselen. De A: aha, arretjescake? Apfelkorn? O nee, ik wist het: aardbeien? Vergeet het maar. Niets van dat al, tenminste: niet dat zij wist.

Vaderdag. Ik weet het nu zeker, het is de mooiste dag van het jaar. De meeste kinderen groeien op bij twee ouders. Een op de zeven kinderen maakt echter een scheiding mee, onder wie mijn eigen dochter. Na een scheiding verslechtert het contact tussen kind en vader vaak. Onze band is gelukkig goed gebleven, tot nu toe. En ik heb er sinds zondag dus een kostbaar bezit bij. Zij trouwens ook, met de tekst 'Supergirl'. Dat schept een band.

Schrijver: Quirijn Metz, 17 juni 2008


Geplaatst in de categorie: vaderdag

3.3 met 6 stemmen 1.945Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)