Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Scheveninger

Radovan Karadzic is aangekomen in Scheveningen. Om te checken of de man in de straat dat eigenlijk wel wist, stuurde Nova verslaggever Tonko Dop naar die 'plaats in de buurt van Den Haag' (aldus de Duitse tv). Daar had je hem weer met die toon en die microfoon. "Scheveningen is vandaag een beetje wereldnieuws, hè?" Een man in een scootmobiel wist waar Dop op doelde. In onvervalst Haags: "Meneertje is gepakt."

Een mevrouw met een gouden ketting verscheen in beeld. "Karadzic?", klonk het pesterig. Korte stilte. En toen, zonder ook maar een greintje schaamte: "Nooit van gehoord." Het Joegoslavië-tribunaal? "Ja, dat ze voetballen en sporten", bracht de vrouw uit. "Daar heb iedereen wel van gehoord natuurlijk." Tribunaal en tribune, het lijkt ook wel erg op elkaar. En voetbal is oorlog.

Door naar de volgende Scheveninger; hoe zou die er tegenaan kijken. "Die man hadden ze gelijk om moeten leggen." Hadden we nog niet gehad, zo'n verhelderende reactie. Zo had ik het zelf nog niet bekeken. Mooi, dat engagement bij de burger. Hoewel? De volgende man in de straat maakte van zijn hart geen moordkuil: "Interesseert me helemaal geen ene bliksem!" Ik had hier eerder het woord 'klote' verwacht.

Het wachten was nu op de man in de straat die begon over hoe goed het leven in een gevangenis wel is, maar dat kon nooit lang duren. En inderdaad. "Hij zit in een prachtig hotel", foeterde deze Scheveninger. Die pipo kon lekker televisiekijken en misschien zelfs zijn eigen eten koken. Of dat laatste waar was wist hij niet, maar het leek hem niet onwaarschijnlijk. "Die man moeten ze gewoon vastzetten als een crimineel. Het zijn toch criminelen?", deed een plaatsgenoot er nog een schepje bovenop.

Waarmee de stem des volks wel weer genoeg aandacht had gekregen. Eigenlijk zouden ze alle mannen in de straat moeten doodknuppelen, in stukjes moeten hakken en moeten invriezen. Geldt trouwens ook voor alle vrouwen in de straat. En dan in het bijzonder die met gouden kettingen uit Scheveningen, daar heb iedereen wel van gehoord natuurlijk. Zakkenvullers! Maar ja, naar de gewone columnist wordt toch niet geluisterd door de hoge heren in Hilversum.

Schrijver: Quirijn Metz, 5 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.6 met 10 stemmen 585Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
wxndy
Datum:
6 augustus 2008
Email:
patriciavandijkhotmail.com
Outsider heeft nog nooit van sarcasme gehoord, jammer.
Naam:
Outsider
Datum:
5 augustus 2008
Ik val over deze zin: "Eigenlijk zouden ze alle mannen in de straat moeten doodknuppelen, in stukjes moeten hakken en moeten invriezen. Geldt ook voor de vrouwen in de straat, met alle respect." Denk je dat dergelijk hatelijke praatjes je column interessant maken?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)