Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bodemloze bouwputten

Veel locale overheden zetten hun spaarcentjes op IJslandse bankrekeningen. Gelokt door belachelijk hoge rentepercentages van meer dan 5 procent hapten zij toe op de bankreclames. Ze zetten dat geld zolang op goed renderende spaarrekeningen om veel geld te hebben voor toekomstige bouwprojecten.

Ook bij mij voor de deur moet een sfeervol monumentaal pand wijken voor een lelijk flatgebouw zonder enig gevoel. Maar nu dan zitten die gemeenten en provincies met de brokken en is het maar de vraag of zij nog iets van hun geld terugzien. Er zijn overheden die zo bedragen tot 80 miljoen euro zagen verdampen. Onno Ruding – de wijze ex-minister en ex-bankier – zei het onlangs al op tv:: ‘Je moet je als gemeente toch wel flink achter de oren krabben voordat je je geld op zo’n rekening zet. Als je geld maar voor 20.000 euro wordt gegarandeerd,kun je toch op je klompen aanvoelen dat er een addertje onder het gras zit.'

Het geweeklaag en gezeur richting Wouter Bos is al ingezet. De provincie Noord Holland wil haar 78 miljoen terug van de failliete Landsbanki. Hoe stom kun je zijn om zo’n bedrag – verkregen door heffingen op je eigen burgers – aan zo’n kleine buitenlandse bank toe te vertrouwen? De provincie wil nu nagaan of Wouter Bos niet medeverantwoordelijk is omdat hij had kunnen weten dat het mis zou gaan in IJsland.

Ik probeer het even te vertalen naar mijn eigen situatie. Ik hoor een bankreclame op de radio dat ik mijn 2000 euro spaargeld weg kan zetten tegen 5,5 procent. Ik overleg even met mijn buurman die ook boekhouder is en ik besluit mijn geld op die bank te zetten. De bank gaat failliet en nu stel ik mijn buurman verantwoordelijk.

Nee, dan vond ik de reactie van een bejaarde dame gisteren op het nieuws heel wat scherpzinniger. De gemeente waar zij woonde was ook zo dom geweest om spaargeld op een IJslandse bankrekening te zetten. Wat zij ervan vond, vroeg de verslaggever, dat het spaargeld van haar gemeente nu weg was. ‘Prima’, antwoordde ze, ‘nu kan de gemeente niet al die overbodige bouwprojecten doorzetten.'

Schrijver: George Knottnerus, 15 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 5 stemmen 553Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)