Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Griph

Een Anton Geesink ben ik er nog nooit tegengekomen. Nee, een Dick Bruna ook niet. Zelfs een Henk Westbroek heb ik nimmer aangetroffen. Een andere BN’er (lees: BU’er) daarentegen houdt steevast de kruk bezet die ik op het oog had, waardoor ik weer eens moet staan in mijn stamkroeg. Het is duidelijk ook zijn stamkroeg. Zoals ogenschijnlijk bijna alles hem toebehoort: de literatuur, de media, de filmwereld. Je kunt niet meer om de Stamgast der Stamgasten heen.

Net als ik in het ochtendblad het zoveelste interview met hem heb overgeslagen, hoor ik op de radio zijn stem voorbij komen in een of ander middagprogramma, waarna hij ’s avonds opnieuw hetzelfde café heeft uitgekozen als ik. Wat is dat toch? Ik kan niet eens drie bier halen of ja hoor, daar duikt hij weer op. Nooit rust!

Even leek het de goede kant op te gaan: ik zag hem de laatste tijd wat minder frequent. Het was in de periode dat hij samen met zijn gezin in Bilthoven woonde. Hij woont nu weer in Utrecht, las ik ergens. Ik weet bij God niet meer waar ik dat wetenswaardigheidje heb opgedaan. Dat is het punt: het kan in elk medium geweest zijn. Eigenlijk doet dat er niet heel veel toe. Waar het om gaat, is dat hij terug is. Terug in Utrecht. En: terug in De Bastaard. Terug van nooit weggeweest.

Begrijp me goed: ik heb niets tegen ‘m, maar ook niets met ‘m. Hoewel? Op de keper beschouwd heb ik natuurlijk wél iets met ‘m: we komen al jarenlang in dezelfde kroeg. We bestellen vaak zelfs hetzelfde drankje. Nee, hij heeft me nog nooit getrakteerd. Laat staan dat ik hem ‘Rondje voor de hele zaak’ heb horen roepen. Zo is hij niet, dan ken je hem niet. Hij heeft zich ook nog nooit aan mij voorgesteld. Raar, want je moest eens weten hoe vaak ik al naar de bar ben gelopen. Hij doet alsof hij me niet kent. Ook raar, want dan ken je mij niet. Ik val op! Een beetje schrijver ziet dat en doet er zijn voordeel mee, maar Ronald Giphart is eerst bierdrinker en dan pas auteur.

Schrijver: Quirijn Metz, 28 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: drank

2.2 met 4 stemmen 425Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)