Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waar rook is

Een bezoek aan Scheveningen begon bij Mijn Schoonmoeder, maar daar was niets te beleven en zo belandden wij in De Maatschappij. In De Maatschappij werd naar voetbal gekeken en bier gedronken. Tot zover niets bijzonders, want daar draait het toch om. Wel opmerkelijk was dat er in De Maatschappij zo’n ouderwetse kroeglucht hing. Zo’n geur die diep in de vezels van je kleren trekt. Jawel, het was de lucht van tabak. En pas toen zagen we dat er aan de tafel voorin ‘gezellig’ werd gepaft. Ook de barman had zich over een sigaret ontfermd.

De ogen van vriend S. begonnen te twinkelen: ‘mag je hier roken?’
‘Als je een euro in de boetepot stopt’, reageerde de kastelein. Eigenlijk mocht het pas na elven - want dan zouden die verdomde inspecteurs toch wel thuis in bed liggen – maar de barman had zelf ook wel trek in een hijs.

Toen de klok elf had geslagen werd het verrassend druk voor een doordeweekse avond. De rookeuro’s werden met vrolijk gerinkel in een stalen wijnkoeler geworpen. En terwijl op de beeldschermen Nederlandse voetbalclubs een Europees pak rammel kregen en het bier rijkelijk vloeide, werd in De Maatschappij de vooruitgang om zeep geholpen… met klinkende munt en vuur.

Schrijver: harry van dooren, 25 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 4 stemmen 371Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
26 oktober 2008
Ik kom net uit mijn stamkroeg: Café 't Moortgat in Arnhem; (12 soorten bier op de tap en 150 op de fles). Een café waar altijd veel gerookt werd. Jarenlang deed ik mee aan de 'kroegkwis', maar daar ben een paar jaar geleden mee opgehouden. Na de kroegkwis kon ik iedere keer al mijn kleren in de wasmachine gooien. Ook mijn longen en luchtwegen trokken het niet meer.
Sinds september wordt de kroegkwis gehouden in een rookvrij Moortgat, dus ik doe weer mee. Roken is geen enkel probleem; rokers gaan even naar buiten tussen de rondes. Ook vanavond, in de stromende regen, stonden rokers onder een parasol buiten. Binnen is frisse lucht, ondanks een volle bak.
Het is gewoon even wennen voor de rokers. Ik heb geen wanklank gehoord. En de barman verzekert me dat de omzet er niet onder lijdt.
Naam:
O.U. Deis
Datum:
25 oktober 2008
Email:
mhdeishotmail.com
Wil het beleid van Minsiter Klink succes hebben, dan zal er nu snel overal in het land geverbaliseerd moeten gaan worden.
De café's die zich aan de regels houden ten faveure van de gezondheid van personeel en gasten worden nu de dupe. Onterecht.
Goed dat je aan de bel trekt, Harry!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)