Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Topstudenten

Aan de Universiteit Maastricht (UM) krijgen de topstudenten hun collegegeld terug. Eerstejaars die tot de beste drie procent behoren, kunnen het tweede jaar gratis studeren. Dit jaar krijgen 140 studenten volgens dit systeem hun collegegeld terug. Resultaat, aanleg en ijver worden op deze wijze – geheel volgens de neoliberale opvattingen – keurig beloond.

Een prima idee, dit verdient onmiddellijke navolging.
Laten werkgevers hun topwerknemers - zij die het allerproductiefst zijn - de loonbelasting teruggeven.

Tweede Kamerleden die de meeste moties indienen krijgen een gratis parkeerkaart. Ze mogen hun topauto’s dan parkeren naast de ministersauto’s. Is goed voor hun netwerk, je zult zien dat Marianne Thieme binnen de kortste keren in het kabinet zit.

De hoofdcommissarissen overleggen over het volgende spoedvoorstel. Agenten die de meeste boetes uitdelen mogen een jaar lang een gouden pet dragen. Als zij drie jaar meedraaien in de top mogen zij hem houden.

Directies van middelbare scholen kunnen natuurlijk niet achterblijven. Leerlingen met de hoogste jaarcijfers krijgen alles in het volgende schooljaar gratis. Inclusief de consumpties op schoolfeesten. Mits, uiteraard, zij beloven om geen leraren te bedreigen of in elkaar te slaan.

Omdat ik als trouw burger nauwgezet volg wat onze bestuurders aan voorbeeldgedrag laten zien, overweeg ik het volgende.
Mijn kinderen en ik tekenen een contractje. Zij beloven trouw hun corveeafspraken na te komen en braaf hun huiswerk te maken.
Ik beloof dat ik hun de voor hen ontvangen kindertoeslag zal overmaken.
Mijn buurman – hij is een vooruitziende geest – is al een jaar bezig met dit systeem.
‘Buurman hoe loopt het?’
‘Nou uitstekend kan ik wel zeggen. Alleen ben ik nu met mijn kinderen in onderhandeling. Ze willen volgend jaar een extra toeslag. Compensatie voor gestegen prijzen en de kredietcrisis hè? Bovendien geeft een moeder verderop in de straat anderhalf maal de kindertoeslag.’
Oké, sneu voor mijn buurman, maar mijn kinderen en de studenten in Maastricht zullen echt niet zo op de penning zijn.

Zouden de kinderen van de leden van het Maastrichts collegebestuur ook op de UM studeren? En zo ja, zouden zij tot de categorie topstudenten behoren? Vast wel!

Nou dan komt het goed, het systeem zal een stille dood sterven.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 2 november 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 7 stemmen 1.652



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)