Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zwart op wit

Ik wil het één keer zwart op wit hebben staan:
Barack Obama is níet zwart en ík ben níet wit.

In publicaties lees ik alleen maar over een zwarte Obama.
Zelfs Professor Diekstra heeft het zaterdag in zijn interessante column in de Regionale Bladen – waarin hij aangeeft dat het Amerikaanse volk Obama bovenal verkoos boven McCain vanwege zijn lengte! – consequent over ‘zwart’: een zwarte vader en een zwart Amerika.

Hoe wij dingen noemen bepaalt voor een deel onze gevoelens.
Een goed voorbeeld vind ik het begrip ‘draagmoeder’: omdat we positieve gevoelens koesteren voor ‘moeder’ vinden we het draagmoederschap een goede zaak.
Vervangen we het woord draagmoeder door draagprostituée (wat taalkundig meer recht doet aan het fenomeen waarbij de ene vrouw zich in de plaats stelt – prostituere in het Latijn – van de uiteindelijke verzorgster) dan merkt men ogenblikkelijk aarzelingen of draag-prostitutie wel een heilzame aangelegenheid is.

Zwart heeft vele negatieve bijbetekenissen: zwart verdienen, zwartboek, op zwart zaad zitten, zwarte maandag, het zwarte schaap etc.: logisch dat de uitdrukking van het zwarte ras negatieve bijbetekenissen oproept.

Kleurtechnisch gezien druist zwart tegen de fysieke werkelijkheid in: het is zonneklaar dat de huidskleur niet zwart is maar bruin: variërend van heellichtbruin tot diepdonkerbruin.

Merkwaardig genoeg heet mijn ras wit of blank: woorden met positieve connotaties: een blanke ziel, witte tanden etc.

Zaterdag heb ik op de plaatselijke markt erop gelet of de mensen van mijn ras ook wit/blank lijken: het lijkt er niet op.
Moet ik het in één kleur samenvatten dan opteer ik voor ‘rozig’: niet onlogisch omdat bij ons bij gebrek aan voldoende pigment het bloed door de huid heenschijnt.

Mijn voorstel: niet meer praten over het zwarte ras en zwarte scholen en een zwarte president maar over het bruine ras en bruine scholen en een bruine president.

En niet meer over het witte/blanke ras en witte/blanke scholen en een witte/blanke premier maar over het rozige ras en rozige scholen en een rozige premier.

En over 50 jaar: over scholen en een president...

Schrijver: Dagschrijver, 9 november 2008


Geplaatst in de categorie: lichaam

4.0 met 11 stemmen 468Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Dinsdagschrijver
Datum:
10 november 2008
Niet om een wit voetje te halen, maar ook ik heb Obama per abuis zwart genoemd. Bruin is inderdaad beter.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)