Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wie stout is...

Groei. Dat is wat de economie en de moderne manager drijft en bezig houdt. Hoewel de economie even niet groeit tast Sinterklaas, alsof er niets aan de hand is, diep in de buidel.

Wat is economische groei nu eigenlijk? Als we allemaal in een snelle auto rijden groeit de auto-industrie, dus de economie. Bedrijfsleven, consument en overheid wrijven tevreden in de handen.
Maar de andere kant wordt onderbelicht. Overal in Europa, behalve in sommige delen van Duitsland, geldt een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. De automobilist loopt, naarmate hij sneller rijdt, een grotere kans een ongeluk te krijgen of te veroorzaken. Daarom krijgen alle fabrikanten die nog steeds auto’s maken die sneller kunnen dan 160 vandaag de roe.

Periodes zoals we die nu meemaken van daling van beurskoersen is voor de liberale markt gelovige een ramp. Ministers krijgen er grijze haren van als de landseconomie niet groeit. Een beetje matiging zou welkom zijn. Maar niet voor de heer Ad Scheepbouwer, topman van KPN. In Trouw zegt hij:
‘Wij leggen in Nederland de lat laag. Een ministerssalaris van 176.000 euro is veel te laag. Hoe denken ze daarmee goede mensen te kunnen binnenhalen? Zo’n Obama verdient 300.000 euro – veel te weinig voor een wereldleider.’

Zwarte Piet stopt vandaag de roe in de schoen van de heer Scheepbouwer. En ook bij al die andere bobo’s en topmensen die nog steeds denken dat kwaliteit te koop is voor geld.

Voor elke ondernemer iets onderneemt zou hij of zij zich kunnen bedenken: ‘Voegt wat ik wil doen iets toe aan de kwaliteit van ons bestaan?’
De heren en enkele dames die zich bezighouden met de productie van clusterbommen hadden dat niet gedaan. Deze week ondertekenden diverse landen een convenant waarmee zij beloven geen productie van clusterbommen binnen hun grenzen toe te staan. Deze landen zijn zoet en krijgen vandaag een suikerbeestje in hun schoen. Hopelijk gaan ze volgend jaar een stap verder en besluiten ze alle wapens uit te bannen. Er waren ook landen die het convenant niet wilden ondertekenen omdat ze geld verdienen aan clusterbommen. Zij zijn stout, voor hen driewerf ‘Boe’ en zij krijgen de….precies.

Beste meneer Scheepbouwer, laten we de lat nog lager leggen. We maken geen snelle auto’s en wapens meer. Weliswaar krimpt de economie iets, maar de kwaliteit van onze samenleving stijgt. Bovendien hoeven we al die managers van die sportauto- en bommenfabrieken geen topsalarissen meer te betalen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 5 december 2008


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

3.5 met 11 stemmen 764Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)