Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Neger

Zangeres Hind staat op de cover van het decembernummer van Reader’s Digest. Hind deed ooit mee aan Idols en het songfestival en is volgens het blad dat vroeger Het Beste heette, gelukkig met rapper Brainpower. Op de dag dat ik dat lees, staat in de krant dat Hind en Gertjan – want zo heet Brainpower in het echt – uit elkaar zijn. De nachtmerrie van elke hoofdredacteur: ingehaald door het leven.

Verderop in het handzame blaadje staat een verhaal over chef Margot Janse onder de titel: “Onze topkok is een vrouw”. Waarom is dat opmerkelijk? Omdat de culinaire top vooral bestaat uit Michelinmannetjes. Feit.

Niet voor mijn lief, die briest dat dergelijke koppen het glazen plafond in stand houden. “Onze topkok is een neger”, declameert ze uitdagend. Moet kunnen denk ik, “neger” staat tenslotte nog steeds in het woordenboek. Maar sinds de tv-serie “Chef!”, waarin de zwarte komiek Lenny Henry een licht ontvlambare topkok speelt, vind ik dat niet zo’n bijzonder beeld.

Dat Shani Davis de eerste zwarte is die wereldkampioen schaatsen werd, vond ik wel opmerkelijk. Schaatsen is toch een sport waarbij de medailles meestal worden verdeeld tussen Friezen, Duitsers en een enkele Italiaan.

Een zwarte president dan? Nee, we gaan het nu even niet over Obama hebben (en ook niet over mugabe).

Het aanhalen van huiskleur, ras of sekte als bijzonderheid ligt altijd gevoelig. Maarten van der Weijden die kanker overwon en Olympisch kampioen langeafstandszwemmen werd, is wel een onomstreden held. Een ex-kankerpatiënt, daar kan iedereen ontroerd van raken en je mag het ook in vette letters in de krant zetten.

Wat is dat voor vergelijking, denkt u wellicht. Dat zit zo: Uitzonderingen maken het nieuws. Dat benoemen, maakt je nog geen handlanger van de gevestigde orde, noch een tegenstander van vrouwen, zwarten en kankerpatiënten. Het opmerken van bijzonderheden is meestal niet veel meer dan statistiek. Wie daar meer achterzoekt, maakt het leven nodeloos ingewikkeld.

In een werkelijk geëmancipeerde wereld mag je een homopredikant een bijzonder verschijnsel vinden of de normaalste zaak van de wereld. Beide visies zouden de predikant en de rest van de mensheid niet moeten hinderen in het vervolgen van hun eigen levenspad.

Mijn lief is het daar niet mee eens. Gelukkig heeft ze zich verenigd in een vrouwen-in-de-media-club. Daar wordt ze tenminste begrepen. Verder moet ik mijn ‘mooie mondje’ houden, want op tv is de oerseksist en beroepslomperik Gordon Ramsey een stel ‘bitches’ aan het uitkafferen. De mannen krijgen er overigens net zo hard van langs, dus in dat opzicht discrimineert de topkok niet.

“Onze topkok is een gentleman”.
Lijkt me voorpaginanieuws.

Schrijver: harry van dooren, 13 december 2008


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.4 met 7 stemmen 546Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)