Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

‘I’m so worried about what’s happened today'

Zelden heb ik me zo raar gevoeld over een ambassadeur, als toen de Israëlische ambassadeur uitlegde, dat Israël wel moet ingrijpen. Ze zijn immers beschoten door raketten. Een staat kan dat niet over zijn kant laten gaan. Ze moeten de eigen bevolking beschermen en dat kan alleen door de bron van de raketten uit te schakelen.

Ja, gaf hij toe. Het is verschrikkelijk dat daarbij 800 Palestijnen (op dat moment) omkomen. Maar er is nu eenmaal een recht op zelfverdediging.

Maar voor wie is dat recht er? En voor wie niet? Recht op zelfverdediging is niet een recht van de sterkste. Die logica van de ambassadeur graaft namelijk het graf van Israël. Als de Israëliërs het recht hebben om in te grijpen tegen een regime dat niet in staat is raketten tegen te houden, misschien zelfs aanmoedigt om ze af te schieten, dan hebben de democratisch gekozen Hamas nu zeker het recht om Israël binnen te trekken en toevoerlijnen van het Israëlische leger aan te vallen. De vliegvelden waarlangs wapens worden binnengevlogen. De havens, waar tanks worden ontscheept. Ze mogen daarbij, het is natuurlijk verschrikkelijk, best 800 Israëliërs per ongeluk doden.

Ik ben geen pacifist. Soms is geweld niet te vermijden. Maar meestal wel. Vaak is geweld de oorzaak van tegengeweld. Het lost meestal niets op. Zo ook hier. Alles blijft hetzelfde. ‘I’m so worried about what’s happened today, in de Middle East, you know,’ zong Monty Python bijna een halve eeuw geleden.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 15 januari 2009


Geplaatst in de categorie: oorlog

1.1 met 11 stemmen 403Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Daniel Westra
Datum:
15 januari 2009
Email:
dawenlycos.nl
Oog om oog, tand om tand?

(sorry hoor maar ik word een beetje cynisch van dit soort kortzichtige weinig toevoegende columns)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)