Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ons Nederland

Ik vroeg mijn vriendin Juultje wat haar eerste associatie was met de woorden 'ons Nederland'. Ze zei dat het een beetje NSB was. Dat was een dodelijke opmerking.

Want wat is er aan de hand? PvdA-voorzitter Lilliane Ploumen en Pvda-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem hebben bedacht dat we het succes van Obama moeten nadoen door een term te verzinnen, waar alle Nederlanders, alloch- en autochtoon, zich wel bij voelen. Obama praat zo vaak mogelijk over America. Dus moeten wij, ook links, praten over Nederland. Ons Nederland. Trots op Nederland kan niet, maar we mogen best trots zijn op onze rechtsstaat, zo betogen zij.

Maar waarom dat woord? Dat 'ons' is een afbakening. Obama heeft het ook niet over our America. Bovendien is the American dream iets heel anders dan de Nederlandse droom. Het past niet in onze mythe.

Nu kun je wel mythes willen bouwen. Daar is niets tegen, maar dan heb je wel sprekers van het niveau van Obama of Den Uyl nodig. Dan moet er een vergezicht zijn, een toekomst waar we bij willen horen. Op de een of andere manier hebben we die sprekers nu niet en om te beginnen in een tekst waar ons (PvdA) beleid in staat, onze zienswijze, is niet handig.

Nee. We moeten niet streven naar een 'ons Nederland'. Wij moeten streven naar een sociale en democratische samenleving waar iedereen aan meedoet.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 22 januari 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.3 met 3 stemmen 272Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
22 januari 2009
Email:
Frankdwars.org
Ik word een beetje moe van dat politiek correcte gezever als het over alloch- en autochtonen gaat. Mensen die een woord nodig hebben, waar ze natuurlijk met elkaar uren, dagen over vergaderd hebben (ik zit in de politiek, dus ik weet hoe dat soort dingen gaat) zijn niet geschikt om leiding te geven.

En wie een woord nodig heeft om zich hier thuis te voelen (autoch- of allochtoon) kan beter ergens anders heen gaan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)