Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zwartboekje komt zo

We hebben er weer een meldpunt bij. Buschauffeurs kunnen gevallen van geweld, intimidatie en agressie in de bus deze week melden bij FNV Bondgenoten. De vakbond houdt een actie om de sociale veiligheid in bussen te verbeteren. Een van de onderdelen is, jawel, het meldpunt.

Buschauffeurs. Normaal gesproken hebben ze nooit iets te melden, is mijn ervaring. Negen van de tien keer blijft het stil als ik de chauffeur een welgemeend 'goeiemorgen' toewerp. Maar o wee als ik vervolgens mijn strippenkaart neerleg en het aantal af te stempelen strippen of zones niet meld – nou, dan zijn de rapen gaar! Als blikken konden doden...

Bijna om de dag werd vorig jaar een buschauffeur van Connexxion mishandeld, zo blijkt uit onderzoek. Want Nederland is behalve een land van meldpunten ook een land van onderzoeken. En een land van zwartboeken, waarin de ervaringen worden gebundeld. Eind deze maand wordt het zwartboek met de verhalen van buschauffeurs gepresenteerd.

Geweld, intimidatie en agressie zijn natuurlijk niet goed te praten. En zeker niet in de bus. Misschien moet het aloude bordje 'Niet spreken met de bestuurder' intussen worden vervangen door 'Niet vechten met de bestuurder'. Geert Wilders meldde een tijd geleden dat hij desnoods troepen uit Uruzgan wil terughalen om dit soort geweld aan te pakken, maar die meldt wel meer.

Of een meldpunt helpt? Ik betwijfel het ten zeerste, zeker omdat chauffeurs er maar een week gebruik van kunnen maken. Konden ze tot nu toe trouwens dan geen melding doen? Misschien moet er maar eens een onderzoek komen, een commissie kan dat dan tot op de bodem uitzoeken.

Schrijver: Quirijn Metz, 10 maart 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 4 stemmen 319Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)