Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Integratie

Ik ben Nederlander dus ben ik geïntegreerd. Als ik een Marokkaan was, zou ik dat niet zijn, zelfs als ik in Nederland geboren was. Waarom zou ik dat niet zijn? Als mijn vader een Brit was, en geen Drent, zou ik wel weer geïntegreerd zijn. Snap ik dat? Of als mijn vader een Japanner was. Dan was ik wel geïntegreerd. Mijn zwager Tik Ho Ong is Chinees, maar hij is geïntegreerd en mijn andere (ex-)zwager uit Iran is dat niet. Als hij Surinaamse ouders had, zou hij niet geïntegreerd zijn.

Wanneer ben je geïntegreerd? Welk diploma moet je halen? Moet je staan juichen als Oranje wint van België? Dat doe ik niet altijd. Ik kleed mij per definitie niet oranje sinds ik een keer de stad in fietste om te kijken wat al die rare oranjegasten deden aan de vooravond van een voetbalwedstrijd. Een fietser sprak mij bij het stoplicht aan. Waar zijn je oranje kleren?

Waarom moet ik blij zijn met een wedstrijd als Ajax wint van Fiorentina, maar mag ik zelf kiezen Ajax verliest van FC Groningen? Waarom mogen geïntegreerde mensen op de universiteit met elkaar Engels praten, terwijl niet geïntegreerde Turken geen Turks met elkaar mogen praten. Omdat hun moeder ook Turks praat? En de moeder van de Nederlanders op de universiteit niet eens Engels verstaat?

Schrijver: Jan R. Lunsing, 12 maart 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

1.1 met 8 stemmen 239Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)