Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Drugs

Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste van Europa. Dat is in de afgelopen maanden uit een paar onderzoeken gebleken. De universiteit van York bedacht 43 levensomstandigheden die het geluk beïnvloeden. Ik kan mij voorstellen dat het kunnen kopen van drugs een criterium is. Want van een blowtje op z´n tijd kun je best gelukkig worden. Geniet en gebruik met mate, zou je kunnen zeggen.

De Nederlandse regering denkt er anders over. Steeds duidelijker wordt een beleid zichtbaar dat gericht is op uitbanning van genotmiddelen. Nederland wil dat de prijs van sigaretten in heel Europa tot onbetaalbare hoogte stijgt en ook de accijns op drank stijgt bijna jaarlijks. Nederland hanteert een rigide anti-rookbeleid, verbiedt paddo's, sluit coffeeshops en controleert stringent op drugs bij dansfeesten en popfestivals. Sinds kort zijn slimme mini-helicopters actief om hennepplantages op te sporen.

Maar ze zijn er nog, mensen die op de een of andere manier de samenleving een beetje kleurrijk maken. Wielrenner Tom Boonen bijvoorbeeld, die eigenhandig zijn glansrijke carriere om zeep helpt, door voor de tweede keer cocaine te snuiven. Of de twee mannen die in een opwelling, onder invloed van drugs, besloten in de dierentuin in te breken. Ze wilden gewoon een stukje zwemmen tussen de haaien. Ze hadden hun duikpakken al aan, maar werden ontdekt voordat ze te water gingen. Het bericht werd hier en daar gepubliceerd als een wat onbezonnen, maar in ieder geval opvallend voorval.
Andere media spraken van een bizarre en brutale daad. Onder invloed van drugs waren de mannen de weg volledig kwijtgeraakt en namen daardoor een ontverantwoord risico. Van schrik had zelfs een haai dood kunnen gaan.

Zo is er in ons land weer iets merkbaar van een verschuiving in de houding ten opzichte van drugs. Media blazen een onbenullig uitstapje op tot een schandelijke daad. En voor je het weet is het Nederlandse gedoogbeleid de oorzaak van alle ellende. En blijkt de stunt van de haaienzwemmers een argument om het druggebruik nog strenger aan te pakken. Hoe gaat Nederland er uit zien als alle genotmiddelen uitgebannen zijn of onbetaalbaar geworden zijn? Minder gelukkig?

Schrijver: Rob Chevallier, 11 mei 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 6 stemmen 282Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
astrid
Datum:
11 mei 2009
Email:
assepithotmail.com
Jammer dat ik geen emoticons tot mn beschikking heb op deze site!!!
Ik hef het Glas met Bubbels op jou met mn ene hand en zeg Proost met in mn andere hand een Jointje....
Idd, als je alles met mate doet dan is er niks ernstigs aan de hand. De "heren" en "dames"in de politiek weten er zelf ook wel raad mee is na grondig onderzoek gebleken...! Maar ja, dat eeuwige vermanende vingertje van de overheid mag kennelijk niet stil staan, moet soepeltjes in de gewrichtjes blijven.:-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)