Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Pamflet

De demonstrant is in Nederland steeds zeldzamer geworden. Vroeger, tot pak weg het einde van de vorige eeuw, zag je ‘m nog regelmatig in actie. Man, vrouw, alternatief of gewone werknemer, Binnenhof of daar buiten, het kon allemaal en overal.
De demonstrant was tegen kernraketten, bezuinigingen op salarissen, de jacht op walvissen en noem maar op. Simpele conclusie voor verminderde protesten kan zijn dat de politiek het goed doet. Die conclusie trekt de politiek waarschijnlijk.

Misschien gebruikt de demonstrant nu het internet of zit hij liever thuis voor de televisie. Tandenknarsend en dromend van betere tijden. Misschien is hij moe of murw geworden, heeft hij gewoon geen tijd of zin meer om de straat op te gaan. Maar deze week was-ie er weer eens.
De demonstrant in de gedaante van boze boer en boze buitenlander. Boeren trokken door landerige wegen in gezapig tempo naar Brussel. Kon je ook zien als een uitstapje.

Dan de buitenlanders, die doen het volgens het boekje. Met een wazig gebrabbel uit een megafoon, dat je al hoort voordat je iets ziet. Een geluid dat nieuwsgierig maakt. Je gaat op de bron af en vindt een groepje mensen samengeklonterd. Ze worden bekeken door een paar vriendelijke agenten en toeristen die zichzelf en hun partner op de foto zetten. Leuk voor later, foto met echte demonstranten. Met een paar spandoeken, wat vlaggetjes en natuurlijk de man of vrouw met de megafoon. Die loopt rood aan, balt een vuist, kijkt met een boze blik in het rond en brult af en toe een heuse leus. Die wordt dan weer hartstochtelijk beantwoord door de rest van het groepje. Actie! Actie! Actie!

Hulde aan boeren en buitenlanders! Die gaan tenminste nog voor elk wissewasje de straat op. Die zijn nog bereid te strijden voor De Goede Zaak. De Iraniërs, deze week actief in Den Haag en Amsterdam, deelden zelfs een pamflet uit aan de nieuwsgierige omstanders. Mooi woord, pamflet. Is ook al bijna uit ons taalgebruik verdwenen.

Schrijver: rob chevallier, 22 juni 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.5 met 2 stemmen 223Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)