Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tour de France

Het is eindelijk weer begin juli als de sportieve media aandacht zich verplaatst van Wimbledon naar Frankrijk. Het grote jaarlijkse wielerspektakel, La Grande Boucle, begint weer.
Twee honderd negenennegentig renners aan de start met die kleurrijke wielerhemden, gesponsord door banken, telefoonbedrijven, drank- en voedingsconcerns en andere bedrijven met leidinggevende wielerfanaten.

De start in Monaco. Eerst een tijdrit over 15,5 km. Wie zijn dit jaar de tourfavorieten? Alberto Contador, Cadel Evans, Fabian Cancellara of toch een oude bekende, de zevenvoudige tourwinnaar Lance Armstrong of misschien een nieuwe held uit onze onze Raboploeg.

Het tourfeest kan beginnen. Eerst de dag van de beste tijdrijder die de gele trui verdient. Wie mochten er met de tour niet meedoen omdat ze positief waren bevonden? En wie mochten er nog net wel meedoen? De dopingroddels beginnen te knagen aan het eerzame rennersveld. De bekende stem van de verslaggever die de ritten in het wielerjargon verslaat. Ik zie een uitgewaaierd peloton op glimmend nat asfalt. Een ontsnapping, wie haalt ze terug? Na de volgende bocht heb je eerst een stuk vals plat en dan begint de klim naar boven. Afzien in deze verzengende hitte.

Wat een menigte supporters langs de kant van de weg. Oh jé, die man met die vlag loopt dwars de weg op, als dat maar goed gaat. Een valpartij, wie is daarbij betrokken? Geen belangrijke kopman? Een van pijn vertrokken gezicht vult de tv-schermen in miljoenen huiskamers. Dit ziet er niet goed uit. De tourradio meldt een sleutelbeenbreuk.

Terug naar de hoofdmacht, wie rijdt er op kop? Wie heeft de bolletjestrui nog bij zich? Een nieuwe ontsnapping, het is nu pompen of verzuipen, de dood of de gladiolen. Twee renners slingerend zij aan zij. De groene trui drukt zijn band net iets eerder over de streep.

Dopingcontrole na de koers, positief bevonden en uit de tour gezet. De reclamekaravaan komt de volgende ochtend in de startplaats aan. Het wordt de zwaarste touretappe. Aan de start spreekt de gele trui met de bolletjes rug, een heimelijke afspraak voor een gezamenlijke ontsnapping? Wie van deze twee is de beste klimgeit? Het peloton fietst als een lang lint langs de bochtige wegen van het glooiende Franse landschap, op weg naar een niets ontziende Alpencol. Een groepje van drie haalt een ontsnapte renner terug, daarna gaat het tempo weer naar beneden. De gele trui drager overlegt met zijn ploeglijder, een knecht haalt een bidon met calorierijke drank. De tourradio vermeldt een nieuwe ontsnapping en een valpartij, zit een van onze jongens daarbij?

Na de zware bergetappes volgt een rustdag en kunnen de beenspieren weer losgemaakt worden door de vakkundige soigneurs. Daarna volgen de laatste dagen van een sterk geslonken peloton richting de Grande Avenue des Champs Élisées in Parijs.
De Tour is elk jaar een kleurrijke happening en zonder dopingperikelen geen echte tour.

Schrijver: J.J.v.Verre, 5 juli 2009


Geplaatst in de categorie: sport

3.0 met 12 stemmen 291Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)