Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nep of natuurlijk?

Ooit was het mannenblad Playboy een obscuur blaadje. Kijken naar mooie blote vrouwen was een schande. Tijden veranderen. Waar toen mannen zich schaamden om het blad van het schap te pakken, wil nu half vrouwelijk Nederland graag in de Playboy. Het merk Dove vroeg in een advertentie aan 45+ vrouwen zich te melden. Zij moesten zich naakt laten fotograferen en hun foto zou immens groot worden afgebeeld op een gebouw. Dit alles om reclame te maken voor verzorgingsproducten voor de oudere huid. En ja hoor, de dames reageerden. Niet alleen om het geld natuurlijk. Ook uit trots op het eigen lichaam dat nog best getoond mag worden. Aandacht streelt het ego.

Kennelijk wil de vrouw van nu, of ze nu jong of ouder is, zich graag in Eva kostuum laten zien. Maar wel op haar eigen voorwaarden Vrouwen zijn kritischer dan ooit op hun eigen lichaam. Slank zijn zult ge, schrijft de mode voor. En heb de juiste rondingen, desnoods with a little help van de chirurgie. Er is toch niks mis met de perfecte beauty?

Mannen houden ervan om naar een mooie vrouw te kijken, liefst met weinig om het lijf. Vrouwen willen graag mooi gevonden worden. In mannenbladen worden mooie naakte vrouwen geportretteerd. In vrouwenbladen zien we dezelfde mooie vrouwen maar dan met iets van de laatste mode aan.

De cultuur van alles moet perfect, strak en vol op de juiste plaatsen is doorgeslagen. Dat ligt niet alleen aan de mannen die zorgen voor ‘een marktvraag’. Ook veel vrouwen doen het zichzelf en hun seksegenoten aan om de lat onmogelijk hoog te leggen. In de negentiende eeuw had je het korset en de hoepelrok waar de vrouw zelf voor koos. Nu zijn het blijvende make-up, botox-lippen, siliconenborsten of plastische chirurgie. Vreemd eigenlijk dat het bloed van wielrenners na elk kermiskoersje wordt onderzocht, terwijl de borsten van miss Universe niet worden doorgelicht.

Al die kunst- en hulpmiddelen maken de vrouw in kwestie even mooier maar zijn voor het vrouwelijke geslacht een kwelgeest. Want, o jee, buurvrouw van 48 is bij de plastisch chirurg geweest. Ze heeft nu ineens grote borsten en een rimpelloos gezicht dus moet ik ook wel, zou haar buurvrouw stiekem kunnen denken.

En wij als samenleving ons maar afvragen hoe het toch komt dat anorexia en depressies onder meisjes zo toenemen.
Zullen we er een streep onder zetten? Dat overdreven makeover gedoe. Liever een natuurlijke vrouw zonder siliconen en botox dan een superbabe die voor een kwart uit plastic bestaat.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 18 september 2009


Geplaatst in de categorie: vrouwen

4.0 met 23 stemmen 429Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)