Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schapen en scheten.

Ze lag er ontspannen bij. Nog niet zo oud, misschien net een jaar, wat waarschijnlijk de verklaring van haar schrikreactie was. Het moet door het gras komen dat aan het verteren was. Het moet het chemische proces zijn geweest dat gassen veroorzaakt en dat ook enig ontploffingsgevaar in zich houdt. Ik hoorde hem toen ik langs fietste. Een knal. Maar geen droge knal. Het was een forse, vochtige knal direct gevolgd door nog een. Het hoofd van het dier werd net zo snel richting zijn eigen billen getrokken als mijn hoofd – alsof het schaap er zelf niets mee te maken had, zo keek ze. Drie keer achter elkaar, en bij alle drie die verbaasde blik. Dat wat het lichaam deed, dat wat de darmen op dat moment produceerden had duidelijk niets met het hoofd te maken. Het had even goed de scheet van haar buurvrouw kunnen zijn. Ze keek in de richting van het geluid, keek nog een beetje rond en legde haar hoofd neer nadat het spektakel voorbij was.

Heerlijk zoals dieren, kinderen en mijn partner met hun scheten omgaan. Die vrijheid van het toestaan van een lichamelijk proces. Dat het stinkt en herrie maakt zou me een worst moeten wezen. Ik ben een mens en maak geluid. Maar mijn opvoeding heeft mijn basale reacties, mijn dierlijke, kinderlijke neigingen omgevormd tot schaamte. Ik kan met de beste wil van de wereld, al eet ik een zak uien, een bak champignons gekookt of gebakken, prei, peperkoek en alles dat winderigheid stimuleert – ik krijg er geen buikwind uitgeperst. Nog geen dun windvlaagje verlaat mijn darmen. Mijn vertering laat niets te wensen over en mijn darmen maken wel eens een onwillekeurig geluid, maar een scheet, een echte scheet heb ik nog nooit durven laten.

Daarom kan ik er ook niet om lachen als een ander het doet. Of het nou een schaap, een kind of mijn partner is die een scheet laat en er zelf de grootse lol om heeft – ik voel de ontluchting en opluchting maar al te goed aan – kan rekenen op mijn sympathie. Niet omdat het stinkt, of herrie maakt, noch omdat het ordinair is of onbeschaafd, maar doodgewoon uit jaloezie.


Zie ook: http:// www.paulinevanmunster.nl

Schrijver: Pauline van Munster, 15 september 2009


Geplaatst in de categorie: biologie

4.6 met 5 stemmen 914Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)