Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

HerfstSonate (1)

Ik zit de afgelopen dagen niet zo lekker in mijn vel. Mijn hoofd is gevuld met hetzelfde dichte wolkendek als in de hemel; er dreigt de hele dag door regen. Mijn humeur is even roekeloos en gejaagd als de wind. Mijn hart voelt zwaar, mijn oogleden vallen dicht zodra ik me even ontspan, de spieren in mijn armen en benen zijn onwillig. Kortom, mijn lichaam en mijn geest hebben al dagen geen zin om op te staan.

Is het de volle maan waar ik zo gevoelig voor ben? Is het de overgang van de lange warme zomer naar de herfst die mij melancholisch stemt? Ik ben normaal nooit zo onder de indruk en invloed van stemmingen. Ik hou juist erg van de volle maan en van de seizoenswisselingen. Ik kan zelfs uitkijken naar een herfst vol gekleurd blad en bergen sneeuw over de wandelpaden. Een strak blauwe koude hemel boven mij, het kraken onder mijn schoenen en dan thuis komen bij vrienden die het buitenvuur al hebben aangemaakt. Een Belgisch trappistenbier met een romige kraag staat ingeschonken op me te wachten.

Nee, normaal ben ik niet zo onder de indruk van een lusteloos, energieloos gemoed. Waarom dit keer dan wel?
Omdat je een vrouw bent, zei een vriendin hartelijk bedoeld. Een vrouw begin vijftig en dan weet je het wel. De overgang zit niet van buiten maar van binnen meid. De herfst die je plaagt speelt zich binnen je eigen gelederen af en het beste is er aan toe te geven. Zo nu en dan. Weet je, je bent niet de eerste en je bent niet de laatste die zich over ouder worden beklaagd. Maar laten we afspreken dat je er één keer per maand over mag zeuren, de rest van de tijd draag je het als een sterke jongedame.
Deze vriendin sprak uit eigen ervaring, dat mag duidelijk zijn.

Nu is dus die ene keer, ik zal er de rest van de tijd niet over lamenteren. Maar er zijn van die dagen dat het niet zo lekker gaat.
‘Wij klotsen voort in eindeloze deining’, wie schreef dat ook al weer?
Nou zo iets, dat klotsen en die deining. Zo voelt het ongeveer.

Volgende maand weer.


Zie ook: http://www.paulinevanmunster.nl

Schrijver: Pauline van Munster, 6 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

3.8 met 4 stemmen 283Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)