Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

België

België is misschien wel het meest vreemde land ter wereld. Alleen al om het feit dat het kleine land uit 3 verschillende taalgebieden bestaat is iets om je over te blijven verbazen. Deze 3 groepen hebben ook nog eens allen weinig contact met elkaar en beschuldigen elkaar van de ondergang van het land.

Al decennia lang is er een ondergrondse discussie of Vlaanderen niet gewoon bij Nederland kan komen en de Walen niet gewoon bij Frankrijk. Tot slotte kan het stukje Duits België teruggeven worden aan Duitsland. Eind goed, al goed.

Toch is het altijd weer genieten van opmerkelijk nieuws uit België waar vaak sprake is van plaatsvervangende schaamte. Natuurlijk weten we allemaal dat een vastgeroest misverstand nog altijd gaat over de domheid van de Belgen. We kennen allemaal de mopjes wel over het verkeersbord “einde rotonde”, het overdekte vliegveld en dat de Belgen allemaal voorin een bus zitten.
Hier kun je uiteraard uitgebreid over in een deuk liggen, maar het “echte” nieuws uit België is vaak van een bedroevend niveau qua realiteit.
Neem nu het laatste bericht van de zuiderburen: volgens hartspecialist Pedro Brugada (uit welke van de 3 taalgebieden komt deze naam?) moet België het eerste volledig rookvrije land ter wereld worden. Er mag dus helemaal niet meer gerookt worden, dus thuis ook niet. Volgens de regering zou daar “niet genoeg politiek draagvlak voor zijn”.
Nee, natuurlijk niet, wat denk je nou zelf?

België heeft 5 (!) ministers-presidenten. Kun je je het voorstellen?
Vijf Jan-Peter Balkenendes? Mocht één daarvan naar Europa gaan dan houden ze er daar nog 4 over: niemand die je daar over hoort.

Tenslotte nog een bekende giller: in België hoef je je verkeersboetes niet te betalen als je dat niet wilt. Je zou kunnen zeggen dat een verkeersboete een oproep is om vrijwillig een duit in de Staatskas te doen, als je dat niet wilt dan hoeft het niet. Zo heeft de regering al 80 miljoen euro aan niet geïnde boetes. Laatst kwam een Staatssecretaris op het idee om een Acceptgiro te sturen naar de overtreder.
Goed zo jongens, misschien komt het ooit nog wel eens goed.

Schrijver: Harry van der Meulen, 4 november 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.5 met 4 stemmen 262Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)