Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geld maakt gelukkig

Goede doelen. De gekste dingen doen we ervoor. Bijvoorbeeld meedoen aan een loterij. De bedenkers van de loterijen voeren een guerrilla tot in ons huis. Zij besluipen onze brievenbus en weten via media, telefoon of pc onze weerstand te kraken.

Het overkwam mij ook. ‘Geachte meneer Knottermans, gefeliciteerd, u heeft 100.000 euro gewonnen!’ De feestelijke brief lachte mij toe met plaatjes van champagne en ballonnen. En een heuse persverklaring en routekaart naar mijn huis. Toen ik deze post zag, begon ik met de nodige argwaan te lezen. Hier zou zeker weer een adder onder het gras schuilen. Ultra kleine lettertjes waarin staat: ‘dit zou u kunnen overkomen als u de ja-zegel plakt en meedoet aan onze lotto.’ Of: ‘vele anderen gingen u voor omdat zij de machtiging invulden en de hoofdprijs wonnen.’

Maar hoe ik ook las, dit keer leek de kust veilig. Wel stond in de bijlage dat ik wekelijks moest meedoen aan een lotto volgens het reglement. Maar dat reglement zat er niet bij. In een levenslange verplichting tot het betalen van een x bedrag heb ik geen zin. Aan de andere kant laat je ook niet zo makkelijk een euroton lopen. Dus vulde ik het formulier in maar de bijgevoegde machtiging niet. Mijn ton bleef uit.

Als geld niet gelukkig maakt, waarom verscheur ik die hele zooi dan niet?

Aan de postcodeloterij doe ik ook mee. Ik troost mij met de gedachte dat ik hiermee vele goede doelen steun. Maar met schroom moet ik het hoofd buigen voor de naakte waarheid. Mijn werkelijke motivatie om mee te doen is angst. Bang als ik ben te moeten aanzien hoe een lachende Gaston Starreveld tussen al mijn straatgenoten staat feest te vieren. Iedereen een prijsje van 40.000 euro behalve die ene sufferd van nummer 40 die geen lot kocht. Toen ik dat angstvisioen kreeg meldde ik mij direct aan.

Dat is nu vier jaar geleden. Het kost 9,75 euro per maand maar dan heb je ook wat. Ik betaalde via automatische incasso tot nu toe 442,75 euro aan loten. En, ja ja, ik won al twee prijzen. De eerste keer – twee jaar geleden – was het bingo met een maandabonnement op Vrijuit. En vorige maand won ik de somma van 5, zegge vijf, euro. M’n eerste geldprijs. Je leeft maar eenmaal en ik ga ‘m helemaal verbrassen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 6 november 2009


Geplaatst in de categorie: geld

4.8 met 10 stemmen 635Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)