Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Verwende krengen

Moeten we nou wel of niet in Afghanistan blijven? Met een hoofd vol gedachten trek ik de voordeur achter mij dicht. Als ik op mijn fiets wil stappen zie ik het. Het schorremorrie trok weer door mijn straat. Een afgerukte autospiegel op de stoep. Vuilnisbakken omgegooid. Verkeersborden besmeurd.

Voor de lol openbare spullen kapot maken. Is dat nou leuk? Hoe vaak hoor je niet:
‘Ach, het is maar materie. Er wordt ook niks georganiseerd voor de jeugd, dan gaan ze kattenkwaad uithalen. Toen wij vroeger jong waren haalden we ook wel eens geintjes uit.’

Wat een onzin. Hoeveel mensen zijn er niet die zich rot vervelen maar die het niet in hun hoofd halen om spullen van een ander te vernielen?

’s Nachts een bushokje aan barrels slaan of een boompje omtrekken is niet cool. Het is laf. Je zelf beheersen en aan een ander denken, dat is pas stoer. Een rotjeugd, dronkenschap of je vervelen is geen excuus om rottigheid uit te halen. Met dit soort daders moeten we geen medelijden hebben. Verwende krengen zijn het. Respect en samenleven met anderen zullen ze moeten leren. En anders moeten we hun dat bijbrengen. De grootste fout die de samenleving kan maken is ‘kleine’ criminaliteit normaal vinden.

Er is maar één straf denkbaar voor dit soort misdaad. Laat de rotjochies en - meissies die zoiets doen, hun eigen bende zelf opruimen. Of alles repareren op hun kosten. Net zo lang laten werken totdat alle schade is terugbetaald. Plus de boete er bovenop niet te vergeten. Dus geen lichte taakstraf of denken dat een dagje in de cel al voldoende afschrikt. Nee, wat jij vernielt van een ander, zul je zelf herstellen.

En als ze dat niet willen? Stop ze in de zak. Alle dagen Sinterklaas. En afvoeren naar Madrid zou ik zeggen. Maxime Verhagen overlegt even met de Spaanse autoriteiten. Een collectieve werkvergunning is zo geregeld. En dan een verblijfsvergunning en een Spaans paspoort. Kunnen ze net op tijd uitgezonden worden naar Afghanistan. Om de NAVO-troepen te versterken en het Afghaanse volk bij te staan. Zouden ze zich eindelijk nuttig voelen. Obama tevreden, Nederland tevreden.

Hè, wat lucht dat op.


Zie ook: http://www.georgeknottnerus.nl

Schrijver: George Knottnerus, 4 december 2009


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 8 stemmen 373Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)