Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het treintje van geluk

Of ze een rijbewijs nodig had om met het Plopsaland-treintje te rijden, vroeg de radio-presentator aan het meisje dat net een plaatje had aangevraagd en Sheila heette. ‘Nee,’ had ze door de telefoon geantwoord, ‘dat is niet nodig, ik heb maar twee pedalen in mijn treintje. Ik moet alleen gas geven, af en toe eens remmen en draaien aan het stuur, iedereen zou het kunnen. Maar ik doe het wel heel graag. Elke dag hoor ik de kindjes in mijn treintje roepen ‘Kijk daar! En daar! Ooooh!’. En dan ben ik gelukkig.'

En toen kwam het plaatje.

En de gedachte dat de baas van Sheila, Gert Verhulst - Gertje voor de vrienden - eerder die dag vanuit zijn kantoor had uitgekeken over zijn land, Plopsaland, en af en toe het treintje van Sheila zag passeren.
Maar Sheila zag hij niet. Wel een vol treintje, bedrijvigheid, omzet. Zijn doel: hetzelfde als dat van Sheila. Kindjes gelukkig maken. Voor Sheila volstaat een lach als bewijs, voor Gertje een volle kassa aan het einde van de dag. Gert verhult dat niet. Hij denkt aan uitbreiding naar andere landen, grotere landen, waar nog meer kindjes zijn. Maar hoe? Hij ijsbeert.

‘s Avonds fietst Sheila naar huis. Twee pedalen, af en toe eens remmen en draaien aan het stuur. Geen rijbewijs nodig. Thuis vertelt ze aan haar moeder hoe haar dag was. Dat er veel kindjes op haar treintje hadden gezeten en dat ze weer allemaal gelukkig waren. ‘Zoals gisteren?’ vraagt haar moeder dan. ‘Ja, zoals gisteren,’ antwoordt Sheila. Dan eet ze, kijkt naar haar dagelijkse soap en kruipt in bed. Ze knipt haar licht uit en glimlacht terwijl ze denkt aan een nieuwe morgen zonder zorgen.

Drie uur later knipt ook Gertje zijn licht uit. Hij draait, woelt, vat de slaap niet. Buiten loopt een schaap, een schaap met witte voetjes, dat drinkt zijn melk zo zoetjes.
Maar het helpt niet.

Schrijver: Johan De Smet, 13 december 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 44 stemmen 476Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)