Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De kloof

Tussen burgers en politici is geen kloof. Kijk maar eens goed.

Er is wel een kloof, maar die is tussen kijkers en politici. Kijkers zijn andere mensen dan burgers. Kijkers zijn net als burgers kiezers, maar ze kijken alleen maar. Ze zitten achter de televisie en laten zich leiden door wat de beeldbuis hen vertelt. En dat is niet veel.

Als je ergens in het donker van een avond een huis ziet van iemand die wel de televisie aan heeft staan, maar geen of haast geen verlichting, dan zie je pas goed wat er op televisie te zien is. Je hoeft het beeld niet eens te zien, alleen de flikkeringen van het blauwe licht. Je ziet, de televisie geeft flitsen. Het is een grote verzameling fototoestellen die onophoudelijk flitsen geven. Beelden. Beelden. Maar geen informatie.

De kijker krijgt geen informatie maar beelden en begrijpt daarom niets van de politiek. En dat is de kloof tussen de politiek en de kijker. Politici, die een enkele keer ook televisie kijken, zien uiteraard alleen politieke programma’s en leven dus in een heel andere wereld dan kijkers die naar de Teletubbies, Boer zoekt vrouw en het Gat van Nederland kijken.

Een burger die een politicus wil spreken, belt hem op, gaat naar een spreekuur, wordt lid van een politieke partij of stuurt een mailtje. Als hij dat beschaafd doet, burgerlijk zeg maar, blijkt er helemaal geen kloof te zijn. De politicus belt terug, mailt terug, komt soms zelfs langs. Het maakt niet eens uit welke partij je wilt spreken: ze komen. Politici zijn dolblij als ze een keer een burger te spreken krijgen.

Er zijn namelijk zo weinig burgers tegenwoordig.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 14 januari 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

2.2 met 5 stemmen 283Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)