Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gaan we voor een vrouw?

De Eerste Man van het land was al in zijn eer aangetast. Geteisem in en buiten de Kamer roerde zich na een ongelukkig geformuleerd rapport-Davids. Alsof Jan-Peter zich niet door hogere wetten liet sturen naar Irak. Na eeuwen zonder echt krijgscontact met Moren.
Het Volkenrecht inzake de verre muzelman moest toen dus worden geïmproviseerd. De onheuse kritiek kijkt de koe in de bil want de rechtsontwikkeling is dankzij de risiconemers stukken verder.

Helaas stond de landsvergadering met een overvloed would-be atheïsten daar niet voor open. De aanloop naar de verkiezingen deed toch geen afbreuk aan zijn waardigheid. Bij P&W en de EO kreeg Jan-Peter nog presidentieel onthaal en kon levende vragen beantwoorden.
Intern gemor hoort erbij en daar komt de overwateraar straks sterker uit tevoorschijn. De rijen sluiten al. De Limburgse jeugdgarde moet geduld oefenen – Camiel gaat een grote toekomst tegemoet. Achteraf trouwens mazzel dat kompaan Rompuy president werd. Gruwelijk toch om door overzees schuim naar beneden te worden gehaald. Na jaren zovele klippen omzeilen zou dat echt ongewenst geweest zijn. Voor hem en voor ‘t land.

Anders ligt het bij Wouter die de Trêveszaal uitgezet meteen garen trachtte te spinnen. De man van het bankgeheim speelde het link en kon zijn verlies beperken. Speelt hoog spel. Praatte steeds over immense vraagstukken die vragen om overkoepelend leiderschap. Daarbij heel gewichtig zijn stem verheffend met blik vooruit. Maar tijdens het slotdebat langs de premier kijkend. Verlegen met zijn figuur?
Binnen zijn partij heerst twijfel. Is hij de ideale boodschapper? En van wat dan? Spreekt hij nu ook gewone mensen aan?
Men spreekt het niet uit want wie moeten ze dan?
Marcel van Dam raadt Eberhard van der Laan aan. Marcel staat buiten de partij en heeft makkelijk praten maar het zou zomaar kunnen.
Hoewel, Mariëtte Hamer dan? Zij praat nog naturel, is geen marketingproduct en spreekt de traditionele achterban, laagst betaalden, nieuwe landgenoten en minder verbaal begaafden aan. Haar passeren komt de vrijblijvende liberale kliek rond Matthijs van Nieuwkerk tegemoet. Die voor uiterlijke schijn gaat en Mariëtte heeft afgebrand als lelijk en ongeletterd. Zou Wouter zelf nu een stap terug kunnen doen hoorde ik deze week in het land.

Agnes Kant deed al afstand. Dramatisch. Toch heeft ze het niet slecht gedaan. Jan Marijnissen gepokt en gemazeld weet: elf zetels zou straks helemaal geen gek resultaat zijn en Emile Roemer zit daar nog lang niet aan. Iemand anders dan Jan die ook zelfrelativerend radicaal kan doen is uiterst zeldzaam. En het is ook niet echt eerlijk.

Binnen D66 is men opgetogen naast verontrust. Waar halen ze de inhoud vandaan. Alexander Pechtold is welbespraakt maar zijn passies neigen naar de abstracte mens.
Wilders bevestigde zijn angstaanjagende positie. Al was hij minder gelukkig met wat Sietse Fritsma op de feestavond zei. Die ziet het als zijn missie Den Haag compleet gek te maken. Gaf de linkse kerk te weinig kans tot schokkende afwijzing. Niet te duidelijk vooraf elke verantwoordelijkheid afwijzen. Zeker niet nu het CDA de PVV ‘een democratische partij noemt’ die je niet ‘a priori buiten mag sluiten.’ Geert wil de schijn ophouden klaar te staan voor het landsbestuur. Hij vierde het in Almere, stad vers veroverd op de golven.

Over Rutte(VVD) geen nieuws: hij kwam weer over als een lachende bankemployé met status interim-manager. Wel nu met meer zelfvertrouwen.
Blijft magertjes afsteken bij Femke Halsema, die overtuigend de reusachtige uitdagingen tegemoet gaat en zich voor de bestuurbaarheid van het land verheft. Geloofwaardiger dan Wouter.
Is zij ons alternatief dat als rustpunt veel in dit land weer samen kan brengen? Houdt zij zich staande in de harde machtsstrijd die nu aanstaande is?

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 6 maart 2010


Geplaatst in de categorie: partner

3.9 met 7 stemmen 867Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)