Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Arme burgers

Jawel, daar zijn ze al, de proefballonnen in de vorm van bezuinigingsvoorstellen. Een fors aantal ambtenaren heeft keihard gewerkt en gerekend en komt met een grabbelton vol ideeën. En welk pakketje er ook uit gegraaid wordt, het zal hard aankomen en niemand ontkomt er aan. Dat wordt er steeds dreigend bij gezegd.

Niemand ontkomt aan bezuinigingen? Ook de grootste graaiers niet? Laten we eens teruggaan naar de bron van dit gebeuren. Want daar hoor je weinig meer over. De crisis ontstond in Amerika, door financiële specialisten, topbankiers, speculanten, makelaars en al die anderen die veel geld weten te plukken bij arme onwetende burgers. Die mensen sleepten niet alleen Amerika, maar de hele wereld mee in de val. Maar ik twijfel er niet aan dat juist zij zich al weer hersteld hebben. Want hun kunstje verleren ze nu eenmaal niet.

Nu moeten wij, arme burgers, dus de rekening betalen voor het gedrag van die mensen die zelf geen centje pijn meer hebben. Die rijden al weer vrolijk rond in hun nieuwe lease-auto, of SUV. De eerste hypotheekrenteaftrek voor hun miljoenenhuis hebben ze al weer te pakken. Hun relaties in het financiële circuit zijn allemaal weer hersteld. Misschien zit er binnenkort wel een I-Pad in, als cadeautje. Tevreden lezen deze topverdieners over de bezuinigingsdans in de krant. Vermindering van uitkeringen, verlaging van het minimumloon, verhoging van ziektekostenverzekering, dure treinkaartjes in de spits en al die andere ideeën.

Als we die voorstellen nu eens in historisch perspectief bekijken, dan kunnen we misschien het spitsreizen voor lease-auto’s en eerste klas treinreizigers extra duur maken. Dan moet er maar iets creatiefs bedacht worden voor alle huizen boven het miljoen. En dan zal ook ons koningshuis een paar jaar met de helft minder moeten rondkomen. En die 30% salarisverhoging van Kamerleden, die moet ook eens opnieuw bekeken worden. En zo kan ik nog wel even door gaan.
Maar ja, wie ben ik, een arme burger, juist ja.

Schrijver: Rob Chevallier, 5 april 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

3.6 met 5 stemmen 271Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)