Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De enige oplossing voor problemen met democratie

De Amerikaanse politicoloog Dewey schijnt ooit gezegd te hebben, dat de enige oplossing voor problemen met democratie, meer democratie was.

Dat geloof ik niet.

Democratie is, net als iets wat lekker is, slechts tot een beperkte hoeveelheid lekker. Kaas is lekker, maar op een bepaald moment is het genoeg. Het maken van meer democratie heeft namelijk ook zijn kosten.
Als je iedereen mee wilt laten beslissen, moet je iedereen de tijd gunnen zich te verdiepen in elk onderwerp, zich te uiten en iedereen moet de kans krijgen weerwoord te geven. Als we alle Nederlanders met alle Nederlanders willen laten praten, en iedereen zegt één seconde wat tegen alle andere en slechts 1% van hen geeft in 1 seconde een antwoord, dan heb je al een gesprek van 5,7 werkdagen, meer dan een werkweek.
De Tweede Kamer alleen al heeft meer dan één onderwerp per week, dus dit gaat niet werken. Het probleem is immers, dat de meeste mensen het grootste deel van hun tijd kwijt zijn aan werk, familie en de leuke dingen van het leven.

Nu kunnen we referenda invoeren, maar die zijn op zich ook niet zo democratisch. Hier missen twee belangrijke zaken: niet iedereen kan aan het debat meedoen en niemand is verantwoordelijk voor het besluit. Vandaar dat in Californië de belastingen steeds omlaag gaan en de eisen die men er aan de overheid stelt steeds omhoog. Griekenland gaat bijna failliet, maar Californië is het al geweest. Dankzij meer democratie.

We moeten beseffen dat democratie niet perfect is. Alleen als we die imperfectie accepteren, kunnen we op zoek naar het beste compromis.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 13 mei 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 4 stemmen 265Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)