Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Spannend

----------------------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen nu nog geldingskracht hebben.
Onderstaande column is op 7 juni 2010 geplaatst door Rob Chevallier.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------Het wordt een spannende week voor ons, eenvoudige burgers. Niet alleen de grote dag van de verkiezingen, maar zeker ook de dag er voor. Dan vergaderen vertegenwoordigers van alle gemeenten. Die moeten besluiten om in eigen vlees te gaan snijden. En niet zo’n klein beetje, want de landelijke politiek eist een drastische vermindering van het aantal ambtenaren.
Het zou zo maar kunnen gebeuren dat we van pak weg 450 gemeenten terug gaan naar een stuk of twintig. En dat er van onze traditionele provincies helemaal niets meer overblijft.

Wat die gemeenten betreft, vind ik jammer. Je zou denken dat een heleboel mensen hetzelfde werk zitten te doen in al die dorpen en steden. Dus als je dat op de een of andere manier kunt opbossen dan is dat winst. Maar een hoop mensen zullen wat verder moeten rijden om paspoort of rijbewijs op te halen. Kost meer benzine, meer reistijd en meer wachttijd in dat grotere, drukkere kantoor. Voor dingen die ik liever even persoonlijk aan de balie wil vragen zal dan geen tijd meer zijn.

Die provincies, dat is wat anders. Eerlijk gezegd ben ik nog nooit op dat kantoor geweest. Ja, ik heb wel eens een paar keer gebeld, ging over het zwemwater bij mij in de buurt. Het leverde niet veel op, steeds had de man die ik zocht een vrije dag of hij zat in overleg. Paar keer geprobeerd tot ik bedacht dat hij ook wel eens terug kon bellen. Is niet gebeurd. Tja, toen begon ik mij af te vragen of hij nu het hele jaar bezig was met dat stukje zwemwater, of dat ik een spookambtenaar in een spookhuis aan het zoeken was.

Misschien zat die man wel gewoon op de afdeling wegenbelasting. Want daar komt een hoop geld binnen. Daar moeten volgens mij mensen zitten die dat geld doorsluizen naar de spaarrekening van de provincie. Een heleboel mensen denk ik, als je kijkt naar de enorme bedragen. Stel je voor dat ze op 8 juni die hele provincies er uit gooien. Dan komt er een hoop geld vrij en dat zou zo maar op kunnen lopen tot een eenmalige uitkering van vijftig euro per inwoner. Zou een mooie symbolische daad zijn van de laatste provincieambtenaren. Ja, het wordt spannend komende week.

Schrijver: Rob Chevallier, 8 juni 2020


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 4 stemmen 1.199Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)