Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zeer ingewikkelde tijd

Oliver Cromwell zou tegenwoordig rijp zijn om voor het international gerechtshof in Den Haag te verschijnen. Hij heeft niet zo systematisch als in Srebenica mensen over de kling gejaagd, maar wel in twee Ierse steden een massamoord op zijn geweten. Honderden, misschien duizenden weerloze Ieren werden vermoord in Drogheda en Wrexford. Misschien heeft hij nog meer gedaan, dat weet ik niet, want ik ben nog maar op bladzijde 355 van de 700 van zijn levensbeschrijving door Antonia Fraser: Cromwell, our chief of men.

Toch is Cromwell een held. Hij voorkwam dat Charles I uitgroeide tot absoluut vorst, zoals Louis XIV dat wel deed. Dat hij daarbij Charles ter dood bracht na een proces door rechters die zonder wettelijke grondslag waren aangesteld en die Charles veroordeelden voor een overtreding die hij niet begaan kon hebben (verraad van Engeland, terwijl hij zelf de soeverein van Engeland was), zou tegenwoordig ook maar moeilijk geaccepteerd worden. En in zijn tijd ook niet.

Hij heeft, tot bladzijde 355 althans, drie oorlogen bevochten. De eerste, tegen Charles I, maar in naam van koning en parlement, moest hij eerst een leger oprichten. In de tweede oorlog moest hij eerst een opstand in Engeland neerslaan, voor hij de Schotten een nederlaag kon toebrengen en zo Charles I verslaan, die hij al die tijd gevangen hield op het eiland Wight. De derde oorlog moest hij ook nog muiters neerslaan voor hij een opstand in Engeland kon neerslaan en voordat hij de veldtocht in Ierland kon beginnen. Deze was tegen Charles II, die overigens zelf niet deelnam aan de oorlog.

Nee. Eenvoudig had hij het niet. Bijna iedereen was tegen hem. Zelfs de meerderheid van het parlement (waar hij voor vocht) en zelfs een deel van het leger (waar hij mee vocht) was ontevreden met hem. Hij gaf te veel mensen stemrecht, of te weinig.

En toch werd hij een held.

Als iemand zegt dat de tijden van tegenwoordig veel ingewikkelder zijn dan vroeger, dan raad ik ze aan eerst het boek van Fraser te lezen. Over Cromwell. En de zeer ingewikkelde tijd van Cromwell.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 5 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: koningshuis

0.3 met 6 stemmen 512Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Fra&z.
Datum:
14 augustus 2010
Email:
mailfrankfabianvankeeren.eu
Nou schrijf je eens een column waar ik het mee eens ben. En dan krijg je maar een zes. Ach, democratie... :)
Naam:
Carola
Datum:
5 augustus 2010
Nooit geweten dat Cromwell ook in Srebrenica heeft huisgehouden. Ik dacht altijd dat het Wim Kok was.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)